17 Eylül 2015 Perşembe

Şeftali Kompostosu




































Şeftali Kompostosu

Malzemeler:
Şeftali
Şeker
Su

Üç malzemeyle harika bir komposto yapmaya ne dersiniz ?

Kış hazırlıklarına son hız devam . Kışın canınız yaz meyvelerinden çektiğinde hazırlayacağımız kompostolar bizim kurtarıcımız olacaktır. Yapması da hiç zor değil, çok basit. Yeter ki yapmak isteyelim.

Belli bir ölçü vermiyorum sizlere. Şeftalilerin kabuklarını doğrayıp küp küp doğrayalım ve şeftalilerin üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde cam kavanozlara yerleştirelim. Yarım kiloluk kavanozlara yapacaksak yarım su bardağı, bir kiloluk kavanozlara yapacaksak bir su bardağı şekeri şeftalilere ilave edip, şeftalilerin üstünü kapatacak kadar kavanozlara su ilave edelim. Kavanozların ağzını iyice kurulayıp, kapaklarını sıkıca kapatalım. Düdüklü tencerenin içine yerleştirelim ve kavanozların yarısını geçecek kadar tencerenin içine su koyup kapağını kapatalım. Tencerenin içindeki su kaynamaya başlayınca düdüğünü kapatmadan 30 dk pişirelim. Tencerenin kapağını açmadan kendi kendine soğumasını bekleyelim. Kavanozlar soğudukça vakumlanacaktır. Kavanozları tencereye yerleştirirken kavanozların arasına temiz bir bez peçete koyarsanız,  birbirine çarpmayacaktır. Böylece kırılmalarını engellemiş olursunuz. İçine kattığımız şeker erimeyecek diye endişelenmeyin, suyun sıcaklığıyla eriyecektir.

Bu şekilde değişik meyvelerinde kompostolarını yapabilirsiniz. Ben şimdilik şeftali ve erikten yaptım. Sırada armut ve üzüm var. 















0 yorum:

Yorum Gönder