19 Mart 2016 Cumartesi

İşkembe Dolması






























İşkembe Dolması

Malzemeler
1 kg oğlak işkembe
1/2 kg oğlak bağırsak
250 gr kıyma
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur
2 adet soğan
2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 tutam maydanoz
Tuz, salça


Yapımı oldukça zor ama, yemesi güzel bir yemek. Özellikle işkembeyi kendiniz hazırlarsanız epey uğraştırıcı diyebilirim. Eee neden paylaşıyorsun madem ki diyebilirsiniz. Çünkü bu yemekte unutulmaya yüz tutan yemeklerden biri bence. Yapıp bloğuma koymak istedim ki, unutulmasın. 

İlk önce işkembeyi ve bağırsakları iyice temizleyelim. Sirkeli suda bekletelim ve güzelce yıkayalım. İç harcı için soğan hariç bütün malzemeleri bir kaba alalım, soğanı yemeklik doğrayalım, tuz, karabiber,kimyon, salça ekleyelim. Azıcık su katıp hepsini karıştıralım. İşkembeleri bir kenarı açık kalacak sağlam bir iplikle dikelim. İç harcından kaşık yardımıyla işkembelerin içini dolduralım, ama fazla doldurmayalım, pişince pirinç şişeceği için açılma yapabilir, patlayabilir. İçini doldurduktan sonra açık kısmını da dikelim. Bağırsakları doldurmadan önce yağlı kısmı dışında olacaktır. Bağırsakların içini doldururken dar kısmından başlayarak doldurmaya başlayarak, iç harcını bağırsakların içine doğru dolduralım. Bağırsakları doldurma işlemi bitince dışındaki akışkan sıvıyı limonlu su ile yıkayalım. Doldurduğumuz işkembelerin birkaç yerini iğne ile delelim, pişerken içine su girsin, pilavı kuru kuru olmasın. Sonra hepsini tencereye alalım, üstünden tuz ekleyip, üzerine çıkacak kadar su koyup, orta harlı ateşte 2 saat kadar pişirelim. Dolma piştikten sonra isterseniz tereyağında kızartarak, isterseniz haşlanmış şekliyle servis edebilirsiniz. Dana işkembeyle yaparsanız pişirme süresini biraz daha uzatmanız gerekecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder