30 Kasım 2014 Pazar

Ayva Reçeli

kırmızı ayva reçeli

Ayva Reçeli

Kış mevsiminin en sevilen meyvelerinden biridir ayva. Hazır mevsimi gelmişken ayva reçeli yapmaya ne dersiniz? Eskiden Muğla'lılar yaz mevsiminde yaylaya göç ederlerdi. Sonbahar geldiğinde kış hazırlıkları başlardı ve bunların içinde reçeller de vardı. Komşular toplanır el birlik kazanlarda çeşit çeşit reçeller yapılırdı. Ayva reçeli, elma reçeli, karpuz kabuğu reçeli, üzüm reçeli bunlar hatırlayabildiklerim. Bugün vereceğim tarif elbette odun ateşinde pişen reçellere benzemez ama biz çalışan hanımlar için çok pratik ve çok kolay bir tarif. Ve ben derim ki mutlaka deneyin.
Şimdi tarifimize geçelim, Belli bir ayva miktarı yok. Ayvaların kabuklarını soyalım ve küp şeklinde keserek bir kaseye bastırarak dolduralım. Ölçümüz bu kase olacak. Kaç kase ayva doğradıysak,  o miktarda şeker  kullanacağız. Yani iki kase ayvamız varsa, iki kase şeker kullanacağız.  Sonra ayva ve şekerleri düdüklü tencereye koyalım üzerine her kase için dört yemek kaşığı su ilave edelim, pişirmeye başlayalım. Düdüklünün düdüğü fıslamaya başladığı zaman kapatalım ve on dakika pişirelim. Daha sonra kapağını açalım ve on dakikada tencerenin ağzı açık vaziyette pişirelim eğer suyu fazlaysa bu süreyi biraz daha uzatabilirsiniz. İndirmeye yakın içine 3-4 damla limon suyu ilave edelim ve pişirelim. Eğer ayva reçelinin rengi biraz koyu olsun isterseniz pişirirken içine ayvanın çekirdeklerinden bir kaç tane içine atabilirsiniz. Soğuyunca cam kavanozlara koyup, kaldıralım. 
.


27 Kasım 2014 Perşembe

İki Renkli Kek



mutfağımdaki fısıltılar












Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı elenmiş un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kakao.


Bütün malzemelerimiz oda ısısında olmalı. Önce yumurtaları mikserle beyazlaşıncaya kadar iyice çırpıyoruz. Sonra sırasıyla şeker, süt ve sıvı yağı ekleyerek çırpıyoruz. Elde ettiğimiz sıvı karışımın içine kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyerek, unumuzu kontrollü bir şekilde tahta bir kaşıkla ekleyerek kek hamurunu hazırlıyoruz. Hamurdan yarım su bardağı kadarını ayırıp içine kakao ekleyerek kakaolu hamuru hazırlıyoruz. Yağlanmış kek kalıbının içine önce hazırladığımız kek hamurunu döküyoruz, daha sonra kakaolu kek hamurunu üstünden gezdirerek döküyoruz ve bir çatal yardımıyla kakaolu kek hamurunu beyaz hamurun içine üstten batırarak iki hamurun birbirine karışmasını sağlıyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişiriyoruz. Piştikten sonra kalıbından çıkartıp servis tabağına alıyoruz. Yanında sıcacık bir fincan çayla iyi gider sanırım. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

20 Kasım 2014 Perşembe

Muğla Halkası

muğla yemekleri

Bu pasta,benim çocukluğumun pastasıdır.Muğla'da yaşayanlar bilir, eskiden Hıdırellez zamanında bu pasta annelerimiz tarafından tepsi tepsi hazırlanıp,ekmek fırınlarına pişirilmeye gönderildi.Ve fırından gelirken çıkardığı o müthiş koku tüm sokağı sarardı. Ben de şimdi bloğuma ilk tarif olarak, rahmetli annemin elinden yediğim bu güzel pastayla başlamak istiyorum.

MALZEMELER:

  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı içme sodası
  • Aldığı kadar un

Bütün malzemeler oda sıcaklığında olacak.İlk önce yumurtaları karıştırma kabına kırıp,şekerle beraber iyice çırpıyoruz.Sonra içine zeytinyağı ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.Güzelce karıştırdıktan sonra da kabartma tozu,içme sodası ve unumuzu azar azar ekleyerek yoğuracağız.Yapacağımız hamur ne kek hamuru gibi akışkan bir kıvamda, ne de kurabiye hamuru gibi koyu bir kıvamda olacak, ele yapışan bir hamur olmalı.Un miktarını vermiyorum,çünkü yumurtanın büyüklüğü ve zeytinyağının yoğunluğu değişken olabiliyor.Onun için azar azar ekleyerek ayarlamak gerekiyor,ama tahminen 5 su bardağı kadar alıyor.Hazırladığımız hamurdan küçük bir portakal büyüklüğünde parçalar alıp tuzlu çubuk yapar gibi uzatalım ve kendi etrafında döndürerek spiral yapalım ve yağlanmış tepsiye aralıklı dizelim.Hamur yapışkan bir hamur olduğu için elinize yapışacaktır.bunun için elinizi arada sırada yağlarsanız daha rahat şekil verebilirsiniz.Üstüne susam ekip,tepsiye dizdiğiniz hamurları 175 derecede önceden ısıttığımız fırında 20-25 dk arasında pişirelim.
Herkesin çocukluğuna dair güzel kokularla hatırladığı bir yemek vardır sanırım.Ben de ne zaman bu pastayı yapsam,çocukluğum aklıma gelir. Hoşçakalın.