26 Ağustos 2015 Çarşamba

TELTUR ( Börülce Tarator )




































TELTUR ( Börülce Tarator )

Malzemeler:
1 kg taze börülce
1 adet soğan
6-7 diş sarımsak
2 adet domates
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı salça
3-4 adet taze biber
1/2 limon suyu veya koruk suyu 
Zeytinyağ, tuz


Bugüne kadar hiç bir yörenin tarifinde duymadığım Muğla' ya özgü nefis bir yaz yemeğini sizlere sunmak istiyorum. Tv de yemek programlarını elimden geldiğince kaçırmamaya çalışırım veya yemek sohbetlerini çok severim ama bu yemeği hiç bir programda görmedim. Kıvamını tutturmak öyle çok kolay değildir. Eğer kıvamını tutturamazsanız yemek hiç birşeye benzemez. Ama kıvamını tutturursanız yemeye doyamazsınız. Bizim buranın börülceleri beyazdır ve tadı gerçekten çok güzeldir. Ak börülce deriz. Hadi börülce mevsimi geçmeden yapalım.

Öncelikle börülceleri yıkayıp temizleyelim ve yemeklik doğrayalım. Sonra da yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Haşlanan börülceleri süzelim. 

Tencereye yarım çay bardağı kadar zeytinyağ koyalım. Soğanları yemeklik doğrayıp, yağ ısınınca içine atalım ve rengi dönünceye kadar kavuralım. Bu arada domatesleri rendeleyip soğanların içine katalım ve ikisini güzelce pişirelim. Domatesler eriyince salçayı ekleyelim, domateslerle kavuralım. 3 yemek kaşığı unu tencereye ekleyip, diğer malzemelerle birlikte unun kokusu gidinceye kadar kısık ateşte güzelce kavuralım. Eğer bu işlemi iyi yapmazsak un yemeğin içinde topak topak kalacaktır. Un iyice kavrulunca sıcak suyu tencereye yavaş yavaş ,içindeki malzemeleri karıştıra karıştıra katalım. Suyun miktarını nasıl ayarlayacağız derseniz, un tarhanasını kıvamına gelinceye kadar diyebilirim. Su kaynamaya başlayınca içine tuzunu katalım ve börülceleri ekleyelim. Tuzunun ayarını size bırakıyorum, çünkü yemeğin içinde un olduğu için tuzu çok yutacaktır. Börülceler sosla birlikte kaynamaya başlayınca içine dövülmüş sarımsakları ve ekşiyi katalım. Ekşi miktarını da size bırakıyorum, çok ekşi olmasın, ağzınıza ekşi tadı gelecek kadar diyelim. Ekşide esas olan koruk suyudur, ama bulamazsanız, limon suyu veya limon tuzu ile de yapabilirsiniz. Yemek biraz özleşince ocaktan alın. Servis ederken üstünü kızarmış veya közlenmiş biberle süsleyerek servis edebilirsiniz. 

Biz Muğla' lılar severek yeriz bu yemeği. Umarım sizler de denersiniz . Ben değişik yörelerin yemeklerini denemekten hep zevk almışımdır. Siz de deneyim derim.

















0 yorum:

Yorum Gönder