15 Ağustos 2015 Cumartesi




































Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması ( Dört Kadın Dolması )

Malzemeler:
Dolmalık Biber
1 adet orta boy soğan
1.5 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz
2-3 adet domates
Tuz, karabiber,kimyon, nane
Zeytinyağ

Bugün sizlerle mis kokulu bir dolma tarifi paylaşmak istiyorum. Dolmanın diğer yaptığımız zeytinyağlı dolmalardan bir farkı yok aslında. Tek farkı fırında pişmesi. Ama tadı tencerede pişenlerden daha güzel inanın.

Dolmamızın içini hazırlayalım önce. Tavaya zeytinyağını koyalım. Soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağında soteleyelim. İçine bir kaşık salça koyup kavuralım. Pirincini ve tuzunu ekleyip kavurmaya devam edelim. Bu arada bir adet domatesi rendeleyip ekleyelim. Hepsini güzelce kavuralım. Altını kapatalım. En son içine baharatlarını, ince ince doğranmış maydanozları ve naneyi katıp kapağını kapatalım ve demlenmeye bırakalım. Bu arada biberleri yıkayıp, saplarını çıkartalım. Biberlerin içini iç harcımızla doldurup, biberlerin birkaç yerinden bıçağın ucuyla delerek pişireceğimiz fırın kabının içine dizelim. Tepsiyi fazla sıkışık doldurmayın, zaten pişince dolmalarımız şişecekler. Kalan domateslerden kapak yapıp biberlerin ağzını kapatalım. Bir adet domates rendeleyip, salçalı su hazırlayalım ve karıştıralım tepsideki dolmaların üzerine gezdirelim. İşlem bitti. Şimdi fırını 200 dereceye ayarlayıp, tepsiyi yerleştirelim ve pişirmeye başlayalım. Yaklaşık bir saat kadar pişecekler. Bu süre zarfında eğer dolmaların üstü fazla kızarmaya başlarsa bir yağlı kağıt ile üstünü kapatıp pişirmeye devam edebilirsiniz.

Geçenlerde üniversite arkadaşlarımla minik bir toplantı yapmıştık. Ev sahibimiz Gülsüm bize fırında dolma yapacaktı. Kızlarla hemen imece usulu dolma yapmaya kalkıştık. Ben, Kıymet, Zeynep ve Gülsüm hep beraber koca bir fırın tepsisi dolma yaptık. Dolmaya hepimizi eli değince Kıymetin aklına muziplik geldi. Bunun adı dört kadın dolması olur artık dedi. O gün görüntülemeyi unutmuşum kızlar. Bunu sizler için yaptım. İyi ki varsınız.Bana güzel bir gün yaşattığınız için hepinize çok teşekkür ederim. 






0 yorum:

Yorum Gönder