30 Kasım 2014 Pazar

Ayva Reçeli

kırmızı ayva reçeli

Ayva Reçeli

Kış mevsiminin en sevilen meyvelerinden biridir ayva. Hazır mevsimi gelmişken ayva reçeli yapmaya ne dersiniz? Eskiden Muğla'lılar yaz mevsiminde yaylaya göç ederlerdi. Sonbahar geldiğinde kış hazırlıkları başlardı ve bunların içinde reçeller de vardı. Komşular toplanır el birlik kazanlarda çeşit çeşit reçeller yapılırdı. Ayva reçeli, elma reçeli, karpuz kabuğu reçeli, üzüm reçeli bunlar hatırlayabildiklerim. Bugün vereceğim tarif elbette odun ateşinde pişen reçellere benzemez ama biz çalışan hanımlar için çok pratik ve çok kolay bir tarif. Ve ben derim ki mutlaka deneyin.
Şimdi tarifimize geçelim, Belli bir ayva miktarı yok. Ayvaların kabuklarını soyalım ve küp şeklinde keserek bir kaseye bastırarak dolduralım. Ölçümüz bu kase olacak. Kaç kase ayva doğradıysak,  o miktarda şeker  kullanacağız. Yani iki kase ayvamız varsa, iki kase şeker kullanacağız.  Sonra ayva ve şekerleri düdüklü tencereye koyalım üzerine her kase için dört yemek kaşığı su ilave edelim, pişirmeye başlayalım. Düdüklünün düdüğü fıslamaya başladığı zaman kapatalım ve on dakika pişirelim. Daha sonra kapağını açalım ve on dakikada tencerenin ağzı açık vaziyette pişirelim eğer suyu fazlaysa bu süreyi biraz daha uzatabilirsiniz. İndirmeye yakın içine 3-4 damla limon suyu ilave edelim ve pişirelim. Eğer ayva reçelinin rengi biraz koyu olsun isterseniz pişirirken içine ayvanın çekirdeklerinden bir kaç tane içine atabilirsiniz. Soğuyunca cam kavanozlara koyup, kaldıralım. 
.


1 yorum:

  1. Behiye Hanım çok pratik ve lezzetli bir deneyimdi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil