16 Ocak 2016 Cumartesi

Tavuk Dolması





























Tavuk Dolması

Malzemeler:
1 adet 1.5 - 2 kg arası tavuk
1.5 su bardağı pirinç
1/2 çay bardağı dolmalık fıstık
1/2 çay bardağı sıvıyağ
Bir tutam maydanoz
1 adet limonun suyu
Tuz, karabiber
Üstüne sürmek için:
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı yoğurt

Tavuğun üstündeki tüyleri ocakta ütüleyip, iyice temizleyelim. Tavuğu güzelce yıkayıp, limon suyu sürerek bir kenarda bekletelim.

Pirinci nişaştası gidinceye kadar yıkayalım. Tencereye yağı koyalım kızınca içine fıstıkları atalım pembeleşinceye kadar çevirelim. Pirinçleri ekleyelim, tuzunu katıp biraz kavuralım. Pirinçlerin yarısına gelecek kadar su ekleyelim ve kapağını kapatalım. Pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirelim. Suyunu çeken pirinçlerin içine karabiber ve incecik doğranmış maydanozları ekleyip karıştırarak, kapağını kapatalım ve demlenmeye bırakalım.

Tavuktaki limon suyunu yıkayalım. İç pilavı tavuğun içine fazla sıkıştırmadan dolduralım. Fazla doldurursak pişme esnasında içi diri kalabilir.Doldurma işlemi bitince uygun bir iple iyice dikelim. Tavuğu tencereye alalım, üzerine çıkacak kadar su koyalım, tuzunu atıp, tavuk yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Tavuğumuz haşlanınca tencereden zedelemeden çıkarıp fırın kabına alalım. İç harcından artan varsa tavuğun etrafına yayalım. Salça ve yoğurdun içine biraz tuz ve karabiber ekip çatalla iyice çırpalım tavuğun heryerine sürelim. Tavuğun suyundan fırın kabının içine biraz koyup, 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirelim. Tavuk pişerken kabın içindeki tavuk suyundan arada sırada kaşık ile tavuğun üstüne dökerek pişirelim. Tavuğun üstü yanmasın. 

Tavuğumuz pişince yanında güzel bir tavuksuyu çorba ve salatayla servis edelim.








0 yorum:

Yorum Gönder