22 Şubat 2017 Çarşamba

Ekşili Köfte






























Ekşili Köfte

Malzemeler:
300 gr dana kıyma
1 adet soğan
1/2 Türk kahvesi fincanı pirinç
Bir tutam maydanoz
2 adet patates
2 adet sarı havuç
2 kaşık domates salçası
1.5 litre sıcak su
Tuz, karabiber, kimyon
Zeytinyağ

Meyanesi için:
1 yumurtanın sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt

Yarım limon suyu


Köftenin binbir halinden biri de ekşili köfte. Yapımı çok basit, doyurucu. Yanında bir salata ile bile bir öğünü rahatça atlatabileğimiz bir ana yemek.  Hadi yapalım.

Önce köftelerimizi hazırlayalım.

Kıymanın içine rendelenmiş soğan, küçük küçük doğranmış maydanoz, tuz, karabiber, kimyon ve pirinci katıp iyice yoğuralım. Hazırladığımız harçtan misket büyüklüğünde köfteler yapalım. Yandaki gibi tepsiye un döküp köfteleri unun içine atalım ve tepsiyi sallayarak unun köftelerin her yerine bulaşmasını sağlayalım.

Patates ve havuçların kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Tencerenin içine yağ koyup patates ve havuçları soteleyelim. Salçayı ekleyip kavuralım. Üzerlerine sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. Bu şekilde on dakika kadar sebzeler diriliğini kaybedinceye kadar kaynatalım. Daha sonra köftelerin ununu silkeleyip kaynayan suyun içine üstüste gelmeyecek şekilde atalım, tuzunu ekleyip karıştıralım. Kapağını kapatıp 15 dk kadar pişirelim. Köfteler pişmeye başlayınca suyun üstüne çıkmaya başlayacaktır.

Bu arada meyanesini hazırlayalım. Yumurtanın sarısını, yoğurdu ve limon suyunu bir kasenin içinde çırpalım. Tencerede kaynamakta olan sudan üç kaşık kadar alıp bu meyaneyle karıştıralım ve hazırladığımız sosu tencereye azar azar katarak karıştıralım. İki,üç dk kadar pişirelim ve altını kapatalım. Meyanesini birdenbire hepsini koyarsanız sos kesilebilir ve yemeğimiz çirkin olur. Onun için yavaş yavaş yedirmemiz gerekiyor.

Deneyenlere afiyet olsun efendim.


0 yorum:

Yorum Gönder