Döş Dolması
Malzemeler:
1 adet kuzu veya oğlak kaburgası
1.5 su bardağı pirinç
1 adet soğan
25 gr dolmalık fıstık
Tuz, karabiber, kimyon, yenibahar, kuru nane
Zeytinyağ
Salça
Dikmek için pamuklu ip ve kalın iğne
Öncelikle kaburgayı aldığımız kasaba dolma yapacağımızı söyleyerek kaburgaya cep açtıralım.
Tencereye pilav yapar gibi zeytinyağ koyalım, ısınınca dolmalık fıstıkları katıp karartmadan kavuralım. Kavrulunca içine yemeklik doğradığımız soğanları ekleyip soğanları pembeleştirelim. Pirinci yıkayıp ekleyelim ve karıştıralım. Pirinçlerin üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyip tuzunu atalım ve suyunu çekinceye kadar pişirelim. İçine istediğiniz kadar baharat ekleyip kapağını kapatıp demlenmeye bırakalım.
Hazırladığımız pilavı bir kaşık yardımıyla döşün içine eti yırttırmadan dolduralım. Pilavı etin içine tıka basa doldurmayın. Pişerken patlayıp etin dışına çıkabilir.
Doldurma işlemi bittikten sonra yandaki fotoğrafta görüldüğü gibi pamuk iplikle açık kalan kısmını dikelim.
Kaburgayı doldurduk. Artık pişmeye hazır.
Uygun bir tencereye alıp üzerine sıcak su ekleyip, tuzunu atalım. Kaynamaya başlayınca altını kısalım, orta harlı ateşte iki saat kadar haşlayalım. Bu arada haşlamadan önce isterseniz eti tencereye yağ koyup yağ kızdıktan sonra eti önlü arkalı yağda kızartarak mühürleme işlemi yaparak sonra da haşlayabilirsiniz. Ama ben birazda fırında kızarttığım için sadece haşlayarak yapıyorum.
Haşlanan eti fırın kabına alalım. Fırınımızı 250 dereceye ayarlayalım. İki kaşık kadar salçayı zeytinyağında açalım biraz ve etin heryerine sürelim. Üzerine alimünyum folyo ile kapatalım. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dk kadar pişirelim. Baharatlarla etler pişerken birbiriyle bütünleşsin. Bu sürenin sonunda üstündeki folyoyu alıp bir daha fırına sürelim ve üzeri nar gibi kızarsın biraz. Yaklaşık on dakika kadar fırında tutalım. Sonra da sofrada iplerini kesip çıkaralım ve servis edelim.
Bugün sizlere Muğlamızın güzel yemeklerinden birini anlatmaya çalıştım. Döş veya diğer adıyla kaburga dolması birçok yörede yapılan bir yemek. Malzeme aynı olsa da gerek içine katılan baharatların farklılığı, gerekse yapım aşamaları farklı oluyor. Ama ben rahmetli annemden öğrendiğim şekilde yapıyorum. Aslında özü aynı. Ben yapamam, çok zor gibi düşünmeyin bana göre yaprak sarmaktan daha kolay bir yemek. Tam bir davet yemeği. Özel günlerin yemeği. Sevdiklerinizle kuracağınız güzel bir sofranın baş tacı olacak bir yemek. Deneyenlere afiyet olsun şimdiden.
0 yorum:
Yorum Gönder