3 Temmuz 2015 Cuma

Çığırtma




























ÇIĞIRTMA

Malzemeler:
1 kg ince uzun patlıcan
1 adet soğan
4 - 5 adet domates
3-4 adet taze biber
10 diş sarımsak
Zeytinyağ, tuz, salça


Bugün sizlerle çığırtma tarifini paylaşmak istiyorum. Tarifi imambayıldıya benzese de onunla hiç bir ilgisi yok. Biz Muğlalı' lar imambayıldının bir çeşidini yaparız ve adını yağlı padılcan (yağlı patlıcan ) deriz. Çığırtma her ne kadar görüntü olarak benzese de tat olarak daha hafiftir. Benim yaz yemekleri arasında en sevdiğim yemeklerden biridir.

















 Gördüğünüz patlıcanlar bizim buraların patlıcanı. Çığırtma yapacağımız patlıcanlar çok kalın olmamalı. Yukarıdaki gibi bulursanız daha güzel olur. 

Patlıcanları güzelce yıkayalım ve büyüklüğüne göre ikiye veya üçe bölelim. Yanlarından birer şeritler keselim ve bıçakla fazla derin olmadan spiral şeklinde dönerek patlıcanları keselim. Tuzlu suyun içine batıralım, acısını çıkaralım. Patlıcanları tuzlu sudan çıkartıp sudan geçirelim. Tavaya zeytinyağ koyalım, patlıcanları kızartalım yayvan bir tencerenin içine alalım. Biberleride kızartıp tencereye koyalım. Kalan yağın içinde , eğer fazla kalmışsa fazla yağı alalım, soğanı yemeklik doğrayıp pembeleşinceye kadar soteleyelim. Soğanları patlıcanların üstüne dökelim.

Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayalım patlıcanların üzerine yayalım. Sarımsakların kabuklarını çıkarıp domateslerin arasına serpelim, tuzunu ekleyelim.Tencerenin kapağını kapatıp pişirmeye başlayalım. Yemek kaynamaya başlayınca altını kısalım, az ateşte domatesler suyunu salıp yumuşayıncaya kadar pişirelim. Eğer domateslerin rengi fazla koyu değilse içine bir kaşık salça koyabilirsiniz. İçine su koymanıza gerek yok, domatesin kendi suyuyla pişecek. 

Çok hafif bir yaz yemeği. Severek yiyeceğinize eminim. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun. Yorumlarınızı bekliyorum. Burada bazı arkadaşlarım diyor ki " Bu kadar basit yemeklerin tarifini verme ". Ama eminim ki çoğu Muğlalı'lar bile çığırtmayı bilmiyordur. Dedim ya biz yağlı padılcan ederiz. Tek farkı onun domatesi pişirilip patlıcanların üstüne dökülüyor. Hem belki yeni evlenenler vardır, bekar yaşayanlar vardır. Belki benim bloğumu ziyaret edip, kolay bir yemek yapmak isteyebilirler. Bu blog yemek  bilen bilmeyen herkese açık. Hepinizi bekliyorum Beni yalnız bırakmayın.

0 yorum:

Yorum Gönder