16 Temmuz 2015 Perşembe

Pirinçli Semizotu



























Pirinçli Semizotu

Malzemeler:
Yarım kg semizotu veya iki bağ semizotu
1 adet orta boy soğan
2 adet domates
1 kahve fincanı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
3- 4 diş sarımsak
Zeytinyağ

Bugün sizlerle yaz yemeklerinden biri olan pirinçli semizotunu paylaşmak istiyorum. Semizotu biliyorsunuz balıktan sonra Omega 3 yönünden en zengin besin. Ayrıca bağırsak faaliyetlerini de düzenliyor. Semizotunun yoğurtlaması ve salatası da yapılıyor. Yapacağımız yemek çok basit ve çok lezzetli.

Yemeğimize ilk önce semizotlarını ayıklayıp, yıkayarak başlayalım. Yıkanan otları çok küçük olmayacak şekilde doğrayalım. Tencereye yemek yapacak şekilde yağ koyalım ve kızınca içine doğranmış soğanları ekleyelim ve sararıncaya kadar kavuralım. Salçayı ekleyip karıştıralım, üstüne semizotlarını ve küp küp doğranmış domatesleri ekleyip, tuzunu ekelim tencerenin kapağını kapatalım. Arada sırada karıştırarak kendi kendine pişmeye bırakalım. Semizotu domatesle piştikçe suyunu salacaktır. Fazla kavurmaya gerek yok, zaten çok çabuk pişen bir sebze. 10-15 dakika kadar kavrulunca içine pirinci katalım ve pirinçle biraz pişirelim. Bazen domatesler çok sulu olduğu için içine su koymaya gerek kalmıyor ama, pirinçler diri diri görünüyorsa içine çok az su katarak pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirebilirsiniz. Pişen yemeğimizin altını kapatalım. Sarımsakları dövüp yemeğin içine karıştıralım ve demlenmeye bırakalım. 

Dediğim gibi yemeğimiz çok basit. İçine pirinç yerine bulgurda koyabilirsiniz. 

Bu yemeği yıllar önce bir arkadaşıma ziyarete gittiğimde orada pişirmiştim. Semizotunun bu şekilde yemeği olduğunu bilmeyen bir arkadaşımız vardı ve çok beğenmişti. Umarım sizler de beğenirsiniz. Biz Muğlalı' lar olarak yaparız, ama bu bloğu diğer yörelerden okuyan arkadaşlarımdan bilmeyen olabilir. Bu tarif sizler için olsun.  

0 yorum:

Yorum Gönder