28 Şubat 2017 Salı

Sultan Kebabı






























Sultan Kebabı
Malzemeler :
3 adet yufka
Yarım kg tavuk göğsü
Yarım kg tavuk ızgara tava
1 adet soğan
1 adet patlıcan
2 adet konserve garnitür (içinde patates, havuç, bezelye olan )
1 su bardağı domates püresi
Zeytinyağ
Tuz, karabiber, kimyon

Beşamel Sos İçin:
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
1.5 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Üstü İçin:
Kaşar peyniri rendesi
Bugün sizlerle süper bir yemek paylaşacağım. Yanında güzel bir salata ve ayranla süper bir akşam yemeği. Sultanlara layık nefis bir tat. Hadi yapalım.


Tavuk etlerini küçük küçük doğrayalım. Tencereye zeytinyağ koyalım, yağ kızınca tavuk etlerini içine atalım. Etleri suyunu çekene kadar kavuralım. Kavrulunca içine yemeklik doğradığımız soğanları katalım ve soğanları öldürelim. Patlıcanı küp küp doğrayalım, domates püresiyle birlikte tavuğa ekleyelim. Tuzunu atıp pişirelim. Hepsi pişince altını kapatalım. Garnitürlerin suyunu süzüp tencereye ekleyelim. Baharatları ekleyip hepsini karıştıralım.

Yufkaları dörde bölelim. Oniki adet çeyrek yufkamız olacak. Bu ölçüden ben dokuz adet çıkarıyorum. Kalan üç yufkayı parçalayıp paylaştırıyorum. Şimdi çeyrek yufkayı bir kasenin içine koyuyoruz. Parçaladığımız yufkadanda tabanına koyuyoruz. Yufkanın içine yukarıda gördüğünüz gibi hazırladığımız harçtan dolduruyoruz. Yufkayı harcın üstüne kapatıp bohça yapıyoruz. Tepsiyi katı yağla yağlayıp, bu şekilde hazırladığımız bohçaları tepsiye diziyoruz. Üstlerini fırçayla yağlıyoruz.


Beşamel sos için tereyağını tavaya alıp eritelim. Unu ekleyip kokusu gidinceye kadar kavuralım, sütünü ekleyerek karıştıralım. Tuzunu ve karabiberi ekleyelim. Kıvam alıncaya kadar topaklanmaması için karıştıra karıştıra pişirelim. Tepsiye dizdiğimiz bohçaların üzerine birer kaşık dağıtıp sürelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dk kadar pişirelim. Bu süre sonunda bohçaların üstüne kaşar peyniri rendesi koyup, nar gibi kızarıncaya kadar fırında tutalım.

Çıtır çıtır pişen Sultan Kebabını evimizdeki sultanlarımıza ikram edelim.


24 Şubat 2017 Cuma

Yumurtalı Tost






























Yumurtalı Tost

Malzemeler:
1 adet bütün ekmek
Sucuk
Yumurta
Kaşar peyniri
Sıvıyağ

Haftasonu kahvaltılarında hazırlayabileceğiniz nefis bir tost yapalım bugün. Nefis, bol kalorili bir tost. Arada yaramazlık yapmanın bir zararı yoktur herhalde değil mi ?

Tost makinesini ısıtıp yağlayalım. Sucukları ince ince doğrayıp makinede pişirelim. Yumurtaları kırıp onları da pişirelim.







Ekmeği ortadan ikiye bölüp, pişirdiğimiz sucuklu yumurtanın üstüne kapatalım. Tost makinesinin kapağını kapatıp ekmeği ısıtalım.








Ekmeğin içine malzemeleri toplayıp, dilimlenmiş kaşar peyniri sıralayalım. Ekmeğin üstünü biraz yağlayıp, makinenin kapağını kapatalım ve kaşarlar eriyinceye kadar pişirelim.








Ekmeğimizi güzelce kızarttıktan sonra dilimleyerek servis edelim.

Yanına da güzelce bir çay demleyip, afiyetle yiyelim.

23 Şubat 2017 Perşembe

Döş ( Kaburga ) Dolması





























Döş Dolması

Malzemeler:
1 adet kuzu veya oğlak kaburgası
1.5 su bardağı pirinç
1 adet soğan
25 gr dolmalık fıstık
Tuz, karabiber, kimyon, yenibahar, kuru nane
Zeytinyağ
Salça
Dikmek için pamuklu ip ve kalın iğne



Öncelikle kaburgayı aldığımız kasaba dolma yapacağımızı söyleyerek kaburgaya cep açtıralım.
Tencereye pilav yapar gibi zeytinyağ koyalım, ısınınca dolmalık fıstıkları katıp karartmadan kavuralım. Kavrulunca içine yemeklik doğradığımız soğanları ekleyip soğanları pembeleştirelim. Pirinci yıkayıp ekleyelim ve karıştıralım. Pirinçlerin üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyip tuzunu atalım ve suyunu çekinceye kadar pişirelim. İçine istediğiniz kadar baharat ekleyip kapağını kapatıp demlenmeye bırakalım.

Hazırladığımız pilavı bir kaşık yardımıyla döşün içine eti yırttırmadan dolduralım. Pilavı etin içine tıka basa doldurmayın. Pişerken patlayıp etin dışına çıkabilir.








  
  
Doldurma işlemi bittikten sonra yandaki fotoğrafta görüldüğü gibi pamuk iplikle açık kalan kısmını dikelim.









Kaburgayı doldurduk. Artık pişmeye hazır.
Uygun bir tencereye alıp üzerine sıcak su ekleyip, tuzunu atalım. Kaynamaya başlayınca altını kısalım, orta harlı ateşte iki saat kadar haşlayalım. Bu arada haşlamadan önce isterseniz  eti tencereye yağ koyup yağ kızdıktan sonra eti önlü arkalı yağda kızartarak mühürleme işlemi yaparak sonra da  haşlayabilirsiniz. Ama ben birazda fırında kızarttığım için sadece haşlayarak yapıyorum.


Haşlanan eti fırın kabına alalım. Fırınımızı 250 dereceye ayarlayalım.  İki kaşık kadar salçayı zeytinyağında açalım biraz ve etin heryerine sürelim. Üzerine alimünyum folyo ile kapatalım. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dk kadar pişirelim. Baharatlarla etler pişerken birbiriyle bütünleşsin. Bu sürenin sonunda üstündeki folyoyu alıp bir daha fırına sürelim ve üzeri nar gibi kızarsın biraz. Yaklaşık on dakika kadar fırında tutalım. Sonra da sofrada iplerini kesip çıkaralım ve servis edelim.

Bugün sizlere Muğlamızın güzel yemeklerinden birini anlatmaya çalıştım. Döş veya diğer adıyla kaburga dolması birçok yörede yapılan bir yemek. Malzeme aynı olsa da gerek içine katılan baharatların farklılığı, gerekse yapım aşamaları farklı oluyor. Ama ben rahmetli annemden öğrendiğim şekilde yapıyorum. Aslında özü aynı. Ben yapamam, çok zor gibi düşünmeyin bana göre yaprak sarmaktan daha kolay bir yemek. Tam bir davet yemeği. Özel günlerin yemeği. Sevdiklerinizle kuracağınız güzel bir sofranın baş tacı olacak bir yemek. Deneyenlere afiyet olsun şimdiden.


22 Şubat 2017 Çarşamba

Ekşili Köfte






























Ekşili Köfte

Malzemeler:
300 gr dana kıyma
1 adet soğan
1/2 Türk kahvesi fincanı pirinç
Bir tutam maydanoz
2 adet patates
2 adet sarı havuç
2 kaşık domates salçası
1.5 litre sıcak su
Tuz, karabiber, kimyon
Zeytinyağ

Meyanesi için:
1 yumurtanın sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt

Yarım limon suyu


Köftenin binbir halinden biri de ekşili köfte. Yapımı çok basit, doyurucu. Yanında bir salata ile bile bir öğünü rahatça atlatabileğimiz bir ana yemek.  Hadi yapalım.

Önce köftelerimizi hazırlayalım.

Kıymanın içine rendelenmiş soğan, küçük küçük doğranmış maydanoz, tuz, karabiber, kimyon ve pirinci katıp iyice yoğuralım. Hazırladığımız harçtan misket büyüklüğünde köfteler yapalım. Yandaki gibi tepsiye un döküp köfteleri unun içine atalım ve tepsiyi sallayarak unun köftelerin her yerine bulaşmasını sağlayalım.

Patates ve havuçların kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Tencerenin içine yağ koyup patates ve havuçları soteleyelim. Salçayı ekleyip kavuralım. Üzerlerine sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. Bu şekilde on dakika kadar sebzeler diriliğini kaybedinceye kadar kaynatalım. Daha sonra köftelerin ununu silkeleyip kaynayan suyun içine üstüste gelmeyecek şekilde atalım, tuzunu ekleyip karıştıralım. Kapağını kapatıp 15 dk kadar pişirelim. Köfteler pişmeye başlayınca suyun üstüne çıkmaya başlayacaktır.

Bu arada meyanesini hazırlayalım. Yumurtanın sarısını, yoğurdu ve limon suyunu bir kasenin içinde çırpalım. Tencerede kaynamakta olan sudan üç kaşık kadar alıp bu meyaneyle karıştıralım ve hazırladığımız sosu tencereye azar azar katarak karıştıralım. İki,üç dk kadar pişirelim ve altını kapatalım. Meyanesini birdenbire hepsini koyarsanız sos kesilebilir ve yemeğimiz çirkin olur. Onun için yavaş yavaş yedirmemiz gerekiyor.

Deneyenlere afiyet olsun efendim.


20 Şubat 2017 Pazartesi

Hindistan Cevizli Koko






























Hindistan Cevizli Koko

Malzemeler:
2 yumurta akı
200 gr toz hindistan cevizi
125 gr pudra şekeri

Sadece üç malzemeyle hazırlanan nefis bir kurabiye.


Misafiriniz gelecek ,onlar gelmeden siz hazırlayıp sürpriz yapacaksınız. Çayın, kahvenin yanında da ikram edebileceğiniz nefis bir tat. 

Çok basit, hadi yapalım.

Yumurta aklarını mikserle beyazlaşıncaya kadar iyice çırpıyoruz. İçine pudra şekerini katıp şeker eriyinceye kadar çırpmaya devam ediyoruz. Sonra içine hindistan cevizini ekleyip kaşıkla yediriyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kaşık yardımıyla diziyoruz. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar yaklaşık 10- 12 dk kadar pişiriyoruz.

Herkesin fırın ayarı farklıdır. Siz pişirirken fazla yalnız bırakmayın kukileri üstü pembeleşince fırını kapatın olsun bitsin.








18 Şubat 2017 Cumartesi

Kuru Börülce Salatası






























Kuru Börülce Salatası

Malzemeler
250 gr kuru börülce
Taze soğan
Maydanoz
Dereotu
Közlenmiş kırmızı biber
Kornişon turşu
Nar ekşisi
Tuz
Zeytinyağ

Merhaba hanımlar bugün sizlerle nefis bir salata tarifi paylaşmak istiyorum. İster akşam yemeğinin yanında, isterseniz gün sofralarında hazırlayabileceğiniz değişik bir salata. Allaha şükür o kadar güzel bir memlekette yaşıyoruz ki ve o kadar zengin bir mutfağımız var ki yaz sebzelerinin olmadığı kış aylarında bile değişik tatlar ortaya çıkarabiliyoruz. Hadi salatamızı yapalım.

Kuru börülceyi 4-5 saat önceden ıslatalım. Daha sonra yumuşayıncaya kadar haşlayıp, süzelim. İçine katılacak malzemeler için bir miktar vermedim dikkat ederseniz. Bazısı soğanı çok ever, bazısı maydanozu çok sever. Ne kadar isterseniz. Yukarıda verdiğim malzemeleri küçük küçük doğrayıp hazırlayın. Börülceleri salata kasesine alıp içine hazırladığınız malzemeleri katın. Tuzunu, nar ekşisini ve zeytinyağını ekleyip hepsini harmanlayın. Bu şekilde biraz sosunu aldıktan sonra servis edebilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun canlarım.




13 Şubat 2017 Pazartesi

Fırında Ezik Patates






























Fırında Ezik Patates

-Patates
-Tuz
-Sıvıyağ
-İstediğiniz baharat

Benim gibi patatesin her türlü yemeğini, salatasını seven biriyseniz, bu tarif tam size göre. Sabah kahvaltısında, akşam üstü çayının yanında süper bir yemek. Benim kuzinem yok, ama kuzinede olursa eminim daha güzel olacaktır.

Malzemeleri gördünüz. Belli bir miktarı yok. İstediğiniz kadar ince kabuklu orta boy patateslerin dışlarını fırçalayıp. çok ezilmeyecek kadar haşlayın. Ilıyınca elinizin ayasıyla bastırıp ezin. Fırın kabını azıcık yağlayıp patatesleri dizin. Üstüne tuz ve istediğiniz baharatları ekip, fırçayla sıvıyağ sürün. 200 derece ısıtılmış fırında tahminen 15 - 20 dk kadar kızarıncaya kadar pişirin.

Çayınız demleninceye kadar hazırlayabileceğiniz güzel bir tat. Deneyin pişman olmayacaksınız.


12 Şubat 2017 Pazar

Tahinli Balkabağı Tatlısı

























Tahinli Balkabağı Tatlısı

Malzemeler:
1 kg soyulup dilimlenmiş balkabağı
1.5 su bardağı şeker
1/2 çay bardağı su
1 su bardağı tahin
























Bugün sizlerle kış aylarına yakışır bir tatlı tarifi paylaşmak istiyorum.
Tadı damağınızda kalacak, güzel mi güzel bir tatlı. Benim gibi hafif tatlıları seviyorsanız tam size göre. 
Kabakları borcama dizip, üstüne şekeri döküyoruz. Bu şekilde bir saat kadar bekletelim. Sonra üstüne yarım su bardağı su döküp alüminyum folyo ile kapatalım. 200 derece ısıtılmış fırında ilk önce 20 dk folyo kapalı iken pişirelim. Sonra folyoyu alıp suyunu çekene kadar pişirelim. Fırından çıkardığımız tatlı soğuyunca üzerine tahin gezdirip servis edelim. 
Tahinle balkabağının uyumu tek kelime ile muhteşem. Şimdiye kadar denememiş olanlara biran önce denemelerini tavsiye ederim.

10 Şubat 2017 Cuma

Çoban Kavurma






























Çoban Kavurma
Malzemeler:
1 kg kuzu veya dana kuşbaşı et
1 adet soğan
3 adet yeşil biber
2 adet sarı havuç
1 su bardağı iç bezelye
1 su bardağı domates püresi
Zeytinyağ
1 çay bardağı sıcak su
Tuz, karabiber
Merhaba canlarım. Bu ara bloğumu ihmal ediyorum yine biliyorum. Ama tamamen elimde olmayan sebeplerden dolayı bloğuma giremedim. Bundan sonra güzel tariflerle sizlerle birlikte olmaya çalışacağım. Öpüyorum hepinizi.

Efendim bugün akşam yemeğimizde çoban kavurma vardı. Yanında da pilavımız. Tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Hadi başlayalım.

Önce malzemeleri hazırlayalım. Eti kuşbaşılık alıyoruz. Eğer parçalar büyükse biraz küçültüyoruz. Soğanı yemeklik doğruyoruz. Biberleri yıkayıp biraz irice kesiyoruz. Havuçların kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. 

Tencereyi ısıtıyoruz. Isınınca etleri içine atıyoruz. Etleri kızgın tavaya atmamızın sebebi etleri mühürlemek için. Böylece etin suyu içinde kalacak ve daha güzel pişecek. Etler suyunu çekinceye kadar tencerenin kapağını kapatıp pişirelim. Et eğer dana etiyse kendi suyunu çekince içine bir bardak sıcak su katıp bu suyunda çekmesini beklemeliyiz. Eğer kuzu etiyse gerek yok. 

Et suyunu çekince içine normal yemeğe katar gibi zeytinyağ katalım, tuzunu ekleyelim ve etimizin rengi dönene kadar arada karıştırarak kavuralım. İçine soğanı katıp biraz pişirelim. Biber, havuç, bezelye ve domates püresini ekleyelim. Kapağını kapatıp etler yumuşayıp, sebzeler pişinceye kadar pişirmeye devam edelim. Bu esnada isterseniz içine azıcık kekik ekleyebilirsiniz. 

Yanına da güzel bir pilav edip servis edebilirsiniz.