15 Haziran 2015 Pazartesi

Zeytinyağlı Karışık Dolma



























Zeytinyağlı Karışık Dolma

Malzemeler:
Yarım kg taze dolmalık biber
Yarım kg dolmalık patlıcan
3-4 adet domates
1 adet büyükçe soğan
Yarım demet maydanoz
1,5 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı bulgur
Taze nane, yoksa kuru nane
Tuz, salça, karabiber, kimyon

Yazın sevilerek yenen yemeklerdendir zeytinyağlılar. Gerçi biz Muğlalı'lar yaz kış severiz zeytinyağlı yemekleri. Bir sürü de çeşidini biliriz. 

Bugün dolma yapalım dedim. Benim dolmam biraz değişik yine. İçine kattığım bir malzeme tadını biraz daha güzelleştiriyor. Bu babannemim tarifiymiş. Annem öyle derdi. Ben de ondan öğrendim.

İlkönce patlıcanları oyalım ve tuzlu suyun içine koyalım. Hem kararmasın, hem de acısı çıksın. Patlıcanların içinden çıkanları atmıyoruz, minik minik doğruyoruz. Tavaya zeytinyağını koyalım, soğanları yemeklik doğrayalım. Yağ ısınınca soğanları soteleyelim ve doğramış olduğumuz patlıcan içlerini ilave edelim. İkisini güzelce kavuralım. Bir kaşık domates salçasını ekleyelim ve salça kokusu çıkıncaya kadar çevirelim. Yıkanmış  pirinç ve bulguru ilave edelim hepsini kavuralım. Kavrulunca içine doğradığımız maydanozları, naneyi ilave edelim. Azıcık çevirelim. Tuzunu, karabiberini ve kimyonu ilave edip,üzerine yarım su bardağı kadar su ilave edip, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Kapağını kapatıp demlendirelim.

İç harcını hazırlarken anlattığım ayrıntıyı dikkat ettiniz değil mi ? Patlıcanların içini atmıyoruz, iç harcın içine katıyoruz. Hepsini katmanız şart değil. Düzgünlerini minik minik doğrayıp katabilirsiniz. Eğer içini kullanmak istemiyorsanız, çöpe atmamak için bir gün sizinle yumurtalı patlıcan yaparız. Eminim onu da çok beğeneceksiniz.

İç harcı hazırladık. Biberlerin saplarını çıkarttık, domateslerin tepesini kesip içini oyuyoruz, patlıcanları yıkayıp, iç harcı içlerine dolduruyoruz. Ağızlarını domatesle kapatıp, tencereye yerleştiriyoruz. Tencerenin yarısına kadar salçalı su ekliyoruz, üstünden zeytinyağı gezdiriyoruz ve azıcık tuz ekiyoruz. Suyu kaynayıncaya kadar önce orta ateşte, sonra da az ateşte suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz.

Bir kere de böyle deneyin derim. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun efendim....

0 yorum:

Yorum Gönder