23 Aralık 2014 Salı

Kuru Patlıcan Yemeği
















Kuru Patlıcan Yemeği

Malzemeler:

Kurutulmuş patlıcan
1-2 tane kurutulmuş biber
Haşlanmış nohut
Bir tane orta boy soğan
5-6 diş dövülmüş sarımsak
Yarım limon suyu
Bir kaşık salça
Zeytinyağ
Varsa kavrulmuş et, yoksa bir bardak et suyu veya tavuk suyu.

Patlıcanın kaç çeşit yemeği vardır inanın bilmiyorum. Ama patlıcandan ne yaparsak yapalım lezzeti başka olur. Kızartması, közlemesi, salatası, gallisi, yumurtalısı ve daha çeşit çeşit yemekler. Tazesiyle yapılanlar kadar kurusuyla da yapılanları çok severim ben.Yazın bir sürü kış hazırlığı yaptık değil mi? Şimdi onları pişirme zamanı geldi. Bu mevsimde taze patlıcanı hormonsuz bulmak imkansız artık.  Sizinle  beraber nohutlu kuru patlıcan yemeği yapalım ne dersiniz. Tabi ki rahmetli annemin tarifiyle.

Patlıcanın miktarını size bırakıyorum. Çünkü bazen diziler küçük veya büyük olabilir. Veya dizmeden kurutanlar olabilir. 

İlk önce patlıcanlarımızı yıkayalım ki tozu varsa gitsin. Sonra içine tuz attığımız suda yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Haşlandıktan sonra süzelim ve elimizle hafifçe sıkalım, fazla suyu gitsin. Tencereye zeytinyağı koyalım, soğanı doğrayalım ve yağ kızınca içine atıp karamelize edelim. Sonra salçamızı ekleyip karıştıralım. Üstüne patlıcanları,parçalanmış biberi, yarım limon suyunu, tuzu ve varsa kavrulmuş eti ekleyip patlıcanların rengi dönünceye kadar kavuralım, Zaten patlıcanlar haşlandığı için çok pişirmeye gerek yok. Üstüne su koyup su ile patlıcanlarla özleşinceye kadar pişirelim ve ocağı kapatalım. En son içine dövülmüş sarımsakları ekleyip karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım, yemeğin sıcaklığıyla sarımsak yemeğimize güzel bir aroma versin.

Benim ve ailemin en sevdiği kış yemeklerinden biri de bu yemektir ve tabi yanında güzel bir pilav ve salata olursa mükemmel bir üçlü olur.

Afiyet olsun.



0 yorum:

Yorum Gönder