31 Ocak 2015 Cumartesi

Yalancı Tepsi Mantısı
















                            

Malzemeler:

3 adet yufka
150 gr kıyma
1 tane soğan
Bir tutam maydanoz
Tuz, karabiber

Sos için:
1 tatlı kaşığı salça
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1,5 su bardağı sıcak su

Üzeri için:
1 kase çırpılmış süzme yoğurt
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağ
1/2 yemek kaşığı toz kırmızı biber
1 tutam kuru nane

Kıymayı karıştırma kabına alalım.Soğanı rendeleyelim. Kıymayı soğan, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanozla köfte harcı hazırlar gibi yoğuralım.
Yufkanın birini tezgaha serelim ve kenarlarından içe doğru katlayıp, kare şekline getirelim. Kıymalı harcı üçe bölelim ve yufkanın ucuna uzunlamasına iç harçtan yerleştirip sıkıca rulo yapalım. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayalım.Sardığımız ruloları kesme tahtasına koyup, ortadan ikiye keselim ve 2 cm genişliğinde keselim.
Kestiğimiz ruloları yağlanmış tepsiye yan yana dizelim ve üzerine fırça ile sıvı yağ sürüp, 175 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
Yufkalar pişerken bir yandan da sos hazırlayalım. Bunun için sıvı yağ ve salçayı sos tenceresine alıp iyice kavurun ve içine sıcak su ekleyip kaynatın ve ocaktan alın. Kaynamış olan sosu kızaran yufkaların üzerine gezdirip, 15 dk daha fırında pişirin. Piştikten sonra fırından alıp ılınmasını bekleyin.
Bu arada yoğurtlu sosu hazırlayalım.Yoğurdu bir kabın içine alalım, dövülmüş sarımsak ve yeteri kadar tuz katıp karıştıralım. Ilınan mantının üzerine yoğurdu yayalım.
En son üstüne dökmek için, iki yemek kaşığı tereyağı tavada eritip, içine toz kırmızı biberi atalım ve karıştıralım. Kuru nane ekleyip ocaktan alalım ve yoğurt döktüğümüz mantının üzerine tereyağlı sos döküp servis edelim. 
Anlatırken çok zor, zahmetli gibi görünse de bir saat içinde yapılabilen bir yemek aslında. Ve çok lezzetli. Bence misafirlerinize sunabileceğiniz bir ana yemek olabilir. Ben fırında pişen yemekleri çok basit buluyorum. Neden mi dersiniz? Çünkü yemek fırında pişerken başka yemekler  veya yemeğin yanına ne yapılacak sa, salata veya çorba yapmaya daha çok zaman kalıyor. 



















Hayatın nimetlerini bize öğreten,
Hayatın zahmetleridir...

0 yorum:

Yorum Gönder