31 Aralık 2014 Çarşamba

Yeni Yılınız Kutlu Olsun


Acısıyla tatlısıyla 2014'ün son demlerini yaşadığımız bu günde aileniz ve sevdiklerinizle birlikte nice lezzetli sofralarda buluşmanız dileğiyle yeni yılın sizlere sağlıklı, huzurlu ve keyifli günler getirmesini dilerim. Mutfağınızdan gelen lezzetli fısıltılar siz ve sevdiklerinizin üzerinden eksik olmasın.  

28 Aralık 2014 Pazar

Patates Oturtma
















Patates Oturtma

Malzemeler:
1 kg patates
1 orta boy soğan
1/2 kg kıyma
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı salça
Zeytinyağ, tuz, karabiber

İlk önce patatesleri soyup, yuvarlak yuvarlak kesiyoruz ve zeytinyağda çok hafif kızartıp derince bir kabın içine sıralıyoruz.. Daha sonra tavaya zeytinyağı koyup kızınca, kıymayı içine katıyoruz ,tuzunu ilave edip kavuruyoruz, pişmesine yakın soğanı ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. En son içine küp küp doğranan domatesleri ilave edip domatesler suyunu salıncaya kadar pişiriyoruz ve karabiber ile bir yemek kaşığı salça ilave edip ocaktan alıyoruz. Tepsideki patateslerin üzerine hazırladığımız kıymalı harcı gezdirip, biraz su ilave ediyoruz. Suyunu biraz çektirinceye kadar pişiriyoruz.

25 Aralık 2014 Perşembe

Çingene Pilavı
















Çingene Pilavı

Malzemeler:
250 gr çökelek peyniri
Domates
Taze soğan
Maydanoz, dere otu
Tuz, kırmızı pul biber
Zeytinyağ

Çökelek peynirini tabağa alıyoruz. Üzerine küçük küçük doğranmış domatesleri, maydanozu ve dere otunu ekliyoruz. Tuzunu ve pul biberi ekip, bir yemek kaşığı kadar zeytinyağ gezdiriyoruz ve hepsini karıştırıyoruz.

Tamam işte bu kadar. Güzel ve besleyici bir meze. Diyet yapanlar için de güzel bir tarif.

24 Aralık 2014 Çarşamba

Ispanaklı Mantar Sote
















Ispanaklı Mantar Sote

Malzemeler:
Yarım kg kültür mantarı
250 gr doğranmış ıspanak
1 orta boy soğan
1 tane kırmızı kapya biber
Zeytinyağ. tuz. kırmızı pul biber

Tencereye yağı koyuyoruz, ısınınca içine doğranmış soğanı ve biberi katıp karamelize ediyoruz. Mantarları güzelce yıkayıp, çok fazla küçültmeden dörte beşe bölüyoruz ve soğanların üzerine ekliyoruz. Mantarlar suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Mantarların rengi dönmeye başlayınca ıspanakları, tuzu ve kırmızı pul biberi ekleyip ıspanaklar yumuşayıncaya pişiriyoruz.

Hem tadı, hem de görselliği güzel bir yemek. Hem de çok pratik.

Malum yıl sonu, benim çalıştığım yerde de akşamları geç çıkmaya başladık. Saat 19.00 da işten çık, eve git yemek yap. Hem güzel olsun, hem pratik olsun. Ooooo işimiz çok zor inanın. Eve giderken birden bu yemek aklıma geldi. Yanında yoğurtla iyi oldu. Sizde denemek isterseniz şimdiden afiyet olsun.

23 Aralık 2014 Salı

Kuru Patlıcan Yemeği
















Kuru Patlıcan Yemeği

Malzemeler:

Kurutulmuş patlıcan
1-2 tane kurutulmuş biber
Haşlanmış nohut
Bir tane orta boy soğan
5-6 diş dövülmüş sarımsak
Yarım limon suyu
Bir kaşık salça
Zeytinyağ
Varsa kavrulmuş et, yoksa bir bardak et suyu veya tavuk suyu.

Patlıcanın kaç çeşit yemeği vardır inanın bilmiyorum. Ama patlıcandan ne yaparsak yapalım lezzeti başka olur. Kızartması, közlemesi, salatası, gallisi, yumurtalısı ve daha çeşit çeşit yemekler. Tazesiyle yapılanlar kadar kurusuyla da yapılanları çok severim ben.Yazın bir sürü kış hazırlığı yaptık değil mi? Şimdi onları pişirme zamanı geldi. Bu mevsimde taze patlıcanı hormonsuz bulmak imkansız artık.  Sizinle  beraber nohutlu kuru patlıcan yemeği yapalım ne dersiniz. Tabi ki rahmetli annemin tarifiyle.

Patlıcanın miktarını size bırakıyorum. Çünkü bazen diziler küçük veya büyük olabilir. Veya dizmeden kurutanlar olabilir. 

İlk önce patlıcanlarımızı yıkayalım ki tozu varsa gitsin. Sonra içine tuz attığımız suda yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Haşlandıktan sonra süzelim ve elimizle hafifçe sıkalım, fazla suyu gitsin. Tencereye zeytinyağı koyalım, soğanı doğrayalım ve yağ kızınca içine atıp karamelize edelim. Sonra salçamızı ekleyip karıştıralım. Üstüne patlıcanları,parçalanmış biberi, yarım limon suyunu, tuzu ve varsa kavrulmuş eti ekleyip patlıcanların rengi dönünceye kadar kavuralım, Zaten patlıcanlar haşlandığı için çok pişirmeye gerek yok. Üstüne su koyup su ile patlıcanlarla özleşinceye kadar pişirelim ve ocağı kapatalım. En son içine dövülmüş sarımsakları ekleyip karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım, yemeğin sıcaklığıyla sarımsak yemeğimize güzel bir aroma versin.

Benim ve ailemin en sevdiği kış yemeklerinden biri de bu yemektir ve tabi yanında güzel bir pilav ve salata olursa mükemmel bir üçlü olur.

Afiyet olsun.



22 Aralık 2014 Pazartesi

Soğan Kebabı































Soğan Kebabı

Malzemeler:
Yarım kg dana kıyma
Soğan
Patates
Domates
Yeşil Biber
Tuz, karabiber,salça
Zeytinyağ

İlk önce kıymayı tuz ve karabiberle yoğuruyoruz. Soğanların kabuklarını soyup, ortadan tam dibine kadar ayırmadan kesiyoruz. Patatesleri de soyup birer parmak kalınlığında dilimliyoruz. Tepsiyi yağlıyoruz. Kıymadan ceviz büyüklüğünde koparıp, elimizle yassılaştırıyoruz ve soğanların ortasına yerleştiriyoruz. Aynı şekilde patateslerin de ortalarına kıymadan koyup tepsiye soğanlar ve patatesler bitinceye kadar sıralıyoruz. Boşluk yerlerini biberlerle süslüyoruz ve üzerine ortadan ikiye kestiğimiz domatesleri diziyoruz. Bu şekilde 180 derece fırında 30 dk pişiriyoruz. Sonra üzerine salça, yağ,tuz ve su karışımı yaparak gezdiriyoruz ve 10-15 dk kadar daha pişiriyoruz. Sonrada servis yapıyoruz.


21 Aralık 2014 Pazar

Pan Kek

pankek, pan kek krep, pankek krep

Pankek

Malzemeler
1 yumurta
1 su bardağı süt
1.5 su bardağı un
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu

Servis için: İsteğe bağlı olarak pudra şekeri, bal, çikolata, muz

İlk önce bir kabın içinde yumurta ile şekeri iyice çırpıyoruz. Sonra sütü ilave edip tekrar çırpıyoruz. Unu, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyip, kek hamuru gibi bir hamur elde ediyoruz.

Teflon tavayı çok az sıvıyağ ile yağlayıp, yağın fazlasını kağıt peçete yardımıyla alıyoruz. Isınan tavanın içine bir kaşık hamurdan döküp önlü arkalı pişiriyoruz. 

Pişen pankeklere istediğiniz şekilde bal, çikolata veya pudra şekeri döküp üzerine muz koyarak servis edebilirsiniz.

Tek başına pankekle bile kahvaltı edebilirsiniz. Sabah sabah tatlı krizi tutanlar için hafif ve çok güzel bir alternatif.

18 Aralık 2014 Perşembe

Süt Reçeli
















Süt Reçeli

Malzemeler:
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı (silme) kabartma tozu

Sütü açıkta satılanlardan alıyorsanız ilk önce kaynatmalısınız. Eğer hazır paket süt kullanacaksak kaynatmaya gerek yok. İlk önce sütümüzü derin bir tencereye alıyoruz. Çünkü kabartma tozu katınca çok kabaracak. İçine şekeri ekliyoruz ve karıştırarak kaynatmaya başlıyoruz . Tam kaynamaya başladığında kabartma tozunu katıyoruz, Bu esnada süt çok kabaracaktır dikkatli olmalıyız. Sütü sürekli karıştırsak kabarıklığı sönecektir. Tencerenin dibi tutmasın diye ocağı kısıyoruz ve bu şekilde karıştıra karıştıra 50- 60 dk civarında pişiriyoruz. Süt piştikçe karamel rengine dönecek ve koyulaşacaktır. Akışkan bir boza kıvamına gelince süt reçelimiz hazırdır. Ocaktan aldığımız reçeli cam bir kavanoza koyup, soğuttuktan sonra yemeye hazır hale gelecektir.Buzdolabında saklarsanız uzun süre dayanır.

 Benim gibi sütten reçelmi olurmuş demeyin. Hani sütlü karamelli bonbon şekerleri var ya onun tadında güzel bir şey. Kahvaltılarda ekmek üstüne veya beslenme çantalarında çocuklarınızın ekmeklerine sürebileceğiniz ya da kurabiyelerinizin içine veya üzerine koyup değişik tatlarda kurabiyeler hazırlayabileceğiniz bir reçel. Benden söylemesi, deneyin seveceğinize eminim.

17 Aralık 2014 Çarşamba

Kuş Yuvası Kurabiye

kuşyuvası kurabiye
kuşyuvası kurabiye


Kuş Yuvası Kurabiye

Malzemeler:
125 gr margarin veya tereyağ ( oda ısısında )
1 su bardağı buğday nişastası
1 su bardağı pudra şekeri
2- 2.5 su bardağı un
1 yumurta
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
Pişmaniye, badem şekeri ve çikolata sos

Son günlerde bloggerler arasında yeni yeni yayınlanmaya başlayan bir tarifi vermek istiyorum sizlere. Kuş yuvası kurabiye adı. Adı gibi tadı da çok güzel .Biraz zahmetli ama olsun varsın. Hadi yapmaya başlayalım.

İlk önce bir kapta margarin ve yumurtayı iyice birbirine yediriyoruz. Sonra içine pudra şekerini katıp güzelce yoğuruyoruz. Sırasıyla kakao ve vanilya katıp yoğurmaya devam ediyoruz. Unu kontrollü bir şekilde azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.

Yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsisinin içine sarımsak ezeceği yardımıyla hamurumuzu aralıklarla sıkıyoruz. Bir kapak yardımıyla ortalarından bastırıp çukurlar oluşturuyoruz ve 175 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dk kadar pişiriyoruz.

Piştikten sonra soğuyan kurabiyelerin çukur yerlerine çikolata sos koyuyoruz. Ben hazır çikolata soslarıyla yaptım. Çünkü çok az kullanılacağı için fazlaca yapmaya gerek yoktu. Çikolata soslarının üstüne pişmaniye yapıştırıyoruz ve ortalarına badem şekeri koyarak servis ediyoruz. Çayla da güzel gider ama nescafeyle daha güzel gider sanırım.

Baksanıza bizim Pati'de kuş yuvalarının başında bekliyor, sanki yiyecekmiş gibi. 

Denemenizi tavsiye ederim. Gün sofraları için farklı bir sunum olabilir. Ben ikram ettiklerimden tam not aldım. Şimdiden afiyet olsun.






16 Aralık 2014 Salı

Kabak Tatlısı
















Kabak Tatlısı

Malzemeler:
1 kg dilimlenmiş bal kabağı
2 su bardağı şeker
Ceviz

Hazır mevsimi gelmişken Bal kabağından da bir tarif yapalım. Aslında Bal kabağıyla yapılan bir sürü tarif var ama, kış uzun nasıl olsa şimdi en basitinden başlayalım ve daha sonra başka tarifleride ekleriz.

İlk önce Bal kabağını  kare veya dikdörtgen şeklinde birer parmak kalınlığında dilimlere ayırıyoruz. Tencerenin içine bir sıra kabak, bir sıra şeker olacak şekilde sıralıyoruz ve 5-6 saat şekerle bekletiyoruz. Kabak şekerle birlikte sulandığı için içine ayrıca su koymaya gerek yok. Şekeri çok sevmeyenler 1,5 su bardağı şekerle pişirebilir. Sonra ocağa koyuyoruz ve kapağı kapalı bir şekilde orta ateşte pişirmeye başlıyoruz. Kaynamaya başlayınca kapağını açıyoruz ve kısık ateşe alıyoruz. Suyunu çekinceye kadar karıştırmadan pişiriyoruz. Soğuyunca  üzerinde cevizle süsleyip servis ediyoruz. 


15 Aralık 2014 Pazartesi

Fırında Soslu Tavuk Kanadı
















Fırında Tavuk Kanadı

Malzemeler:
1 kg tavuk kanadı
1 adet soğan
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı zeytinyağ
Patates, domates, biber, birkaç diş sarımsak
Tuz

Önce tavuk kanatlarını güzelce temizliyoruz. Sonra soğanı rendeleyip suyunu sıkıyoruz. Sarımsağı eziyoruz,  içine yoğurt ve zeytinyağı katıp bir sos hazırlıyoruz. Tavukları derin bir kaba alıp hazırladığımız sosu üstüne döküyoruz ve pişirmeden önce 5-6 saat kadar marine ediyoruz. Daha sonra fırın kabını yağlayıp dilimlenmiş patatesleri fırın kabımıza diziyoruz, Sonra üzerine marine ettiğimiz tavukları sıralıyoruz. 170 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dk arasında pişiriyoruz. Pişmesine yakın üzerine domates dilimleri ve biberleri ekleyip 5 dk kadar daha pişiriyoruz.

11 Aralık 2014 Perşembe

Kavurmalı Mıhlama

yumurtalı kavurma

yumurtalı mıhlama




















Kavurmalı Mıhlama

Malzemeler:
Kavrulmuş et
Bol soğan ve yumurta

Şimdi size kış günlerinin kurtarıcı yemeklerinden biri olan mıhlamayı tarif edeceğim. Biz Muğlalı'lar kavrulmuş eti çok severiz. Kavrulmuş eti tavaya alıyoruz, içine bolca soğan doğruyoruz ve soğanlar ölünceye kadar çeviriyoruz bu arada kavrulmuş etin yağları da eriyecektir zaten. Sonra içine yumurta kırıp pişirerek yiyoruz. Kavrulmuş eti olmayanlar aynı yemeği kıymayı yağla kavurarak ta yapabilirler.İçine dileyen karabiber ve kimyon ekleyebilir. Yanında söğüş domates veya turşu da iyi gider. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun. 

Havuçlu Bonbon

havuç tatlısı















Havuçlu Bonbon


Malzemeleri:
1.5 su bardağı rendelenmiş sarı havuç
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1 paket petibör bisküvi
Hindistan cevizi

İlk önce rendelenmiş havucu şeker ve su ile bir tencerede yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Bisküvileri elimizle iyice ufalıyoruz. Suyunu çeken havuçların içine sıcakken ekliyoruz ve bir kaşık yardımıyla iyice karıştırıyoruz. Soğuyunca elimizde yuvarlıyoruz ve hindistan cevizini bulayarak servis tabağına alıyoruz. Yuvarlarken elinize yapışabilir, elinizi ıslatarak yuvarlayabilirsiniz. 

9 Aralık 2014 Salı

Yüksük Çorbası

yüzük çorbası

Yüksük Çorbası ( Halam Çorbası )

Malzemeler:
250 gr mantı
1.5 su bardağı haşlanmış nohut
4 su bardağı su
1 su bardağı et suyu
Sıvı yağ, salça, tuz, kuru nane,
Yarım limon suyu

Tencerenin içine sıvı yağı alalım, biraz ısınınca içine bir kaşık salça koyalım ve kavuralım. Daha sonra 4 su bardağı su, 1 su bardağı et suyu ve yarım limon suyunu ilave edelim kaynamasını bekleyelim. Su kaynayınca mantıları ilave edelim, tuzunu ve kuru naneyi ekleyelim. Mantılar yukarıya çıkmaya başladığında nohutları ilave edelim. Mantıların yukarıya çıkmaya başlaması çorbamızın olmaya başladığını gösterir. Nohutlarla beraber 10 dk kadar daha pişirelim ve ocağın altını kapatalım. Eğer hemen yemeyeceksek içine yarım su bardağı soğuk su katıp tencerenin ağzını kapatın, bu şekilde yaparsanız mantıların daha fazla şişmesini engellemiş olursunuz. 

Bazı yemeklerin bende anısı vardır. Bu çorbayı ilk rahmetli halamın elinden yemiştim ve çok beğenmiştim. Halam eşinin görevi dolayısıyla memleketimin bir çok yerinde yaşamıştı ve her gittiği yerden değişik yemekler öğrenmişti. İlk defa onda görüp yediğim o kadar çok yemek çeşidi var ki zamanı geldiğinde tariflerini vermeye çalışacağım. İçli köfteler, kısırlar,kekler ve hatta en basitinden sigara böreği. Çocuk aklımla sigara böreğinin gerçekten sigaradan yapıldığını sanmıştım ve bana çok gülmüştü. Benim hayatımdaki önemli insanlardan biriydi halam. Ha bir de rahmetli amcamla maceralarımız var, onu da yeri geldikçe anlatacağım.

Sizlere bloğumu açarken demiştim. Bu blogda sadece yemek tarifleri olmayacak, acemiliklerimi de anlatacağım, hayat tecrübelerimi de. Hepsi yavaş yavaş olacak aceleye gerek yok.

Şimdilik hoşçakalın. Evinizde sıcacık, dumanı tüten çorbalarınız eksik olmasın.

6 Aralık 2014 Cumartesi

Brokoli Salatası

brokoli yemekleri















Brokoli  Salatası

Malzemeler:
Brokoli
Zeytinyağ, sarımsak, tuz ve limon suyu

Kış mevsiminin en faydalı yiyeceklerinden biride brokoliymiş, ben demedim inanın doktorlar öyle diyor. Ben her ne kadar faydalı şeyleri fazla pek sevmesem de brokoliyi sevmeye başladım. Daha doğrusu şifalı diye ev halkına da yedirmeye çalışıyorum. Onlarda zamanla alışacak inşallah.
Şimdi tarifimize geçelim. Pazardan aldığımız brokolileri önce güzelce temizliyoruz. iyice yıkıyoruz ki içindeki kumdur. böcektir temizlensin. Sonra tuzlu suda haşlıyoruz. Ama ben vitamini gitmesin diye buharda haşlıyorum ve haşlandıktan sonra yeşil rengini koruması için, buzlu suya atıyorum. Süzgüye aldığımız brokolilerin suyu süzüldükten sonra sosunu hazırlayalım. 5-6 diş sarımsağı dövelim içine limon suyu,  zeytinyağı, tuz ve biraz su ilave edip bir çatal yardımıyla güzelce çırparak bir sos hazırlayalım. Tabağa aldığımız brokolilerin üzerine gezdirerek servis edelim.
Not: Fotoğrafın altındaki tarihi dikkate almayın lütfen. Tamamen benim beceriksizliğimden kaynaklanan bir olay, her nasılsa fotoğraf makinesinin tarihini ayarlayamamışım.:)



Salçalı Köfte



Salçalı Köfte

Malzemeler :
Yarım kilo dana kıyma
Maydanoz
Tuz, karabiber, kimyon
Bir kaşık domates salçası
Dört adet patates
1 adet soğan

Önce kıymanın içine ince ince doğranmış soğanları, maydanozları koyuyoruz ve tuz, karabiber, kimyonu ekleyerek yoğuruyoruz. Daha sonra bunlardan oval biçimde köfteler hazırlayıp bir tepsiye diziyoruz. Patatesleri soyup elma dilimi şeklinde dilimliyoruz. Pişirme tenceresinin içine sıvı yağ koyup önce köfteleri sonra patatesleri çok kızartmadan alıyoruz. Kalan yağın içine bir kaşık salça koyup kavuruyoruz, üstüne dört su bardağı su ekleyip tuz atıyoruz ve kaynayınca biraz kızartmış olduğumuz köfte patatesleri atıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

4 Aralık 2014 Perşembe

Kaşık Tatlısı



Kaşık Tatlısı

Malzemeler:
2 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1/2 limon suyu
1 çay kaşığı kabartma tozu
1.5 su bardağı elenmiş un
Tarçın
Kızartmak için sıvı yağ
Şerbeti :
2 su bardağı şeker
1 su bardağı su

Bugün size çok kolay, canınız tatlı istediğinde şipşak yapabileceğiniz bir tatlı tarifi vermek istiyorum. Lokma gibi bir tatlı ama şerbetini öyle güzel çekiyor ki,anlatılmaz bir tat bırakıyor damaklarda.
Öncelikle şerbetini hazırlıyoruz. Su ve şekeri bir tencereye alıp şeker eriyene kadar 10 dakika kaynatıyoruz,çok ağdalı bir şerbet olmayacak . İnmesine yakın yarım limon suyumuz vardı onun yarısını ekleyip bir iki taşım kaynatıyoruz ve soğuması için ocaktan indiriyoruz. Çünkü şerbet soğuk olacak ve kızarttığımız lokmaları içine atacağız.
Hamuru için yumurtaları mikserle çırpıyoruz, içine yoğurt ve kalan limon suyunu ilave edip iyice çırpıyoruz. Daha sonra un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırıyoruz. Lokma hamuru gibi cıvık bir hamur olacak. Tencereye sıvı yağ koyup kızdırıyoruz ve bir tatlı kaşığı yardımıyla hamurdan bir kaç tane yağın içine atıp kızartıyoruz, Hamurun içinde kabartma tozu olduğu için kabaracaktır. Kızaran tatlıları soğuk şerbetin içine atıyoruz ve şerbetin her yerine bulaşmasını sağlıyoruz. Bu hamuru bir kaç seferde aynı şekilde kızartalım ama her seferinde şerbetin içine attığımız tatlıları şerbeti fazla çekmeden servis tabağına alalım ki tatlılar çok fazla yumuşak olmasın. Umarım anlatabilmişimdir.Servis tabağına aldığımız tatlıların üzerine tarçın ekerek servis edelim.
TATLI YİYELİM , TATLI KONUŞALIM EFENDİM.






3 Aralık 2014 Çarşamba

Nohutlu Kuru Bamya

kuru bamya

Nohutlu Kuru Bamya

Malzemeler:
Bir dizi kuru bamya
Bir su bardağı haşlanmış nohut
Bir su bardağı tavuk suyu
Bir yemek kaşığı domates salçası
Yarım limon suyu
Zeytinyağı
Soğan

Kuru bamyayı yıkayıp,haşlayalım. Tencereye zeytinyağını koyup,içine küçük küçük doğradığımız soğanları atalım ve soğanlar pembeleşinceye kadar soteleyelim. Daha sonra salça katarak soğanlarla biraz çevirelim. Kuru bamyayı, nohutu ilave edip salçayla özleşinceye kadar kavuralım ve en sonunda bir bardak tavuk suyu ile yarım limon suyu, tuz ve yarım su bardağı su ilave ederek kaynatalım. Arzu ederseniz bamyaları kavurma esnasında içine bir tane kuru biber ilave edebilirsiniz.