21 Aralık 2016 Çarşamba

Damla Çikolatalı Çaylı Kek






























Malzemeler:
3 adet yumurta
1 su bardağı ılık demli çay
1 su bardağı sıvıyağ
1.5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 paket sıcak çikolata
1 paket kabartma tozu
2.5 su bardağı un
Damla çikolata

Çikolatayı sevmeyen yoktur herhalde. O ne güzel bir tatdır ki girdiği herşeyi şenlendirir. Bugün sizlerle yumuşacık. pamuk gibi, hem göze hem damağa hitap eden bir kek yapalım. Yediğinizde iyi ki yapmışım diyeceksiniz. O derece yani.
- Bir bardak demli çayımızı hazırlayalım önce. Sabahtan demlikte kalan çayınız olur, o yoksa bir tane poşet çayla hazırlayabilirsiniz. Ama bayat çay olmasın.
- Oda ısısındaki yumurtaları bir kabın içine kıralım, mikserle iyice çırpalım. Şekeri ilave edip şeker eriyinceye kadar çırpalım.
-İçine sıvıyağ, çayı koyup mikserle karıştıralım. Unu eleyelim. Unu, sıcak çikolatayı, tarçını, kabartma tozunu ekleyip mikserin küçük devrinde hepsinin karışmasını sağlayalım. İçine bir avuç kadar damla çikolata atıp hepsini karıştıralım.
-Yağlanmış kek kalıbına döküp, üstüne damla çikolatadan serpelim. İsterseniz benim yaptığım gibi muffin kalıplarında pişirebilirsiniz.
-Hazırladığımız keki önceden ısıtılmış 175 derecede pişirelim. Pişip pişmediğini kürdan testi yaparak anlayabilirsiniz.
- Afiyet olsun efendim.

19 Aralık 2016 Pazartesi

Dereotlu Poğaça






























Dereotlu Poğaça

Malzemeler:
200 gr margarin ( oda ısısında )
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 demet dereotu
1 yumurta ( beyazı içine, sarısı dışına )
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi için : Peynir

-Margarini, yoğurdu, sıvıyağı bir kabın içine koyalım. Hepsini iyice elimizle karıştıralım. İçine şekeri ve tuzu ilave edelim. Dereotunu bıçakla incecik kıyalım, diğer malzemelerin içine katıp karıştıralım.
-Unu ve kabartma tozunu ekleyip hamuru yoğurmaya başlayalım. Unu yavaş yavaş ekleyip hani derler ya kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar un ekleyip hamurumuzu hazırlayalım.
-Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıp ortasını açalım, ortasına peynir koyup kapatalım. Hamuru bu şekilde bitirip, yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden 175 derecede ısıtılmış fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirelim.

Yanına da güzel bir çay demleyip, poğaçaları sıcak sıcak yiyelim.

18 Aralık 2016 Pazar

Basit Un Kurabiyesi






























Basit Un Kurabiyesi

Malzemeler:
250 gr tereyağ veya margarin ( oda ısısında )
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un ( 4 su bardağı kadar )

- Katı yağ ve sıvıyağı bir kabın içine alalım. Pudra şekerini ekleyip elimizle hepsini iyice mıncıklayalım.
-Unu azar azar ekleyerek, hamuru yoğuralım. Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar unu ilave yoğuralım.
-Tepsiye yağlı kağıt serelim. İsterseniz elinizle yuvarlak şekiller vererek veya değişik şekiller vererek tepsiye dizin. Üzerine kakaoya çatal batırarak bastırırsanız yukarıdaki gibi çizgiler çıkacaktır. İsterseniz sade yapabilirsiniz.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 10-15 dk üstü pembeleşinceye kadar pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis tabağına alın.

15 Aralık 2016 Perşembe






























Isırganotu ( Dalagan ) Mücveri

Malzemeler:
Bir bağ ısırganotu
2 adet yumurta
2-3 adet taze soğan ve taze sarımsak
1 adet kuru soğan
Un, mısır unu
Tuz, karabiber, kimyon, kırmızı toz biber

Ot yemekleri denildi mi akan sular durur benim için. Geçenlerde canım komşum Suzan'a gittim "Dalagan mücveri yaptım yer misin dedi." Bol soğanlı kavurmasını, böreğini bilirim de bunu yememiştim. İtiraf etmeliyim ki mücveri çok güzeldi. Ben de denedim ve sizlerle paylaşmak istedim. Biliyorsunuz ısırganotunu bilim adamları çok methediyor. Rahmetli anannemde "yılda bir kere bile ye kızım,çok faydalı" derdi. Neyse lafı uzatmayayım da tarifine geçelim.

-Dalaganları ve taze soğanla sarımsağı güzelce temizleyip yıkıyoruz. Dalaganı yıkarken ellerimiz biraz zorlanıyor ama, eldivenle yıkayabilirisiniz. Yoksa elinizi dalamasına izin vereceksiniz.
-Suları iyice sarkınca ince ince doğrayalım,bir kabın içine alalım.
-Otun içine yumurtaları kırıp, isteğinize göre tuzu ve baharatları ekleyelim. Unu ilave edelim. Unu eklerken iki, üç kaşık mısır unu katarsanız güzel olacaktır.
-Kabın içindeki malzemeleri kaşıkla iyice karıştıralım. Biraz katı bir kıvamda olsun. Aynen kabak mücveri yapar gibi yapalım.
-Tavaya zeytinyağ koyalım, ısınınca malzememizden kaşıkla alıp tavaya akıtıp pişirelim. Bütün malzemeyi bu şekilde bitirelim.

Denemenizi tavsiye ederim. Bana bu tarifi öğreten Suzi yede teşekkür ederim.

6 Aralık 2016 Salı

Karamelize Elmalı Pandispanya






























Karamelize Elmalı Pandispanya

Malzemeler:
4 adet yumurta ( oda ısısında )
4 kahve fincanı şeker ( Türk kahvesi fincanı )
4 kahve fincanı un
1 kahve fincanı ılık su
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üstü için:
3 adet yeşil elma
Yarım çay bardağı şeker
2-3 kaşık su
1 tatlı kaşığı tarçın

Bugün sizlerle müthiş bir tarif paylaşacağım. Mis gibi tarçın kokulu elma ile buluşan yumuşacık sünger dokulu bir pandispanya ve yanında sıcacık bir çay masanızı şenlendirecektir.

-İlk önce elmayı hazırlayalım. Elmaların kabuklarını soyalım. Küp küp doğrayıp tavaya alalım. Üstüne şekeri ve suyu ilave edip suyunu çekip, şekeri eriyinceye kadar pişirelim. Bu arada elmalarımız yumuşayacaktır. Ocaktan alınca içine tarçını ekleyip hepsini karıştıralım. Soğuması için bir kenara alalım.

- Pandispanya için yumurtaları bir kabın içine kıralım ve mikserle iyice çırpalım. Köpük köpük olunca şekeri ilave edelim. Yumurtayla şeker iyice beyazlayıncaya kadar çırpalım. Suyunu ilave edip karıştıralım. Daha sonra unu, kabartma tozunu, vanilyayı ekleyip mikserin en küçük ayarında çırparak hepsini karıştıralım.

-Kelepçeli kalıbınız varsa kelepçeli kalıba yoksa normal bir yuvarlak fırın kabının tabanına yağlı kağıt serelim. Kalıbın etrafını yağlayalım. Hazırladığımız elmalı harcı yağlı kağıdın üstüne serelim.  Elmaların üstüne de hamuru dökelim.

-Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirelim. Pişerken fırının kapağını açmamaya gayret edelim. Pandispanyamız sönmesin. Pişip pişmediğini kürdan testi yaparak bakalım. Sıcaklığı geçince fırından çıkaralım

-Soğuyan pastayı servis tabağına ters çevirerek servis edelim.

-



4 Aralık 2016 Pazar

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı






























Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Malzemeler:
1 paket Kemalpaşa Tatlısı

1 litre süt
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket vanilya

- Kemalpaşa tatlısını paketin üstündeki tarife göre hazırlayın. Genellikle 3 su bardağı su ve 3 su bardağı şekerle şerbet hazırlanıp içine tatlıları atılır ve şerbeti çekinceye kadar pişirilir.

-Muhallebiyi hazırlamak için, sütü tencereye alalım. İçine şeker, nişasta ve unu ekleyip çırpıcı ile karıştırarak pişirmeye başlayalım. Kaynamaya başladıktan sonra üstü göz göz olunca ocaktan alalım. Hindistan cevizini ve vanilyayı ekleyip iyice karıştıralım.

-Muhallebiyi dökeceğiniz  kabı muhallebinin kolayca çıkması için ıslatalım. Soğuyan Kemalpaşa tatlılarını kabın içine dizelim. Üstüne muhallebiyi dökelim. Buzdolabına konacak kadar soğuduğunda dolaba kaldıralım. 5- 6 saat kadar kalırsa daha güzel sertleşir ve kalıptan daha iyi çıkar.

-İyice soğuduktan sonra ters çevirip servis tabağına alalım.



29 Kasım 2016 Salı

Karyağdı Kurabiye






























Karyağdı Kurabiye

Malzemeler:
125 margarin ( eritilecek )
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta ( sarısı içine, beyazı dışına )
4 yemek kaşığı tahin
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı susam
Dövülmüş fındık
Aldığı kadar un.

Memleketime kış gelmiş. Çoğu yerde sel felaketi haberleri alıyoruz. Soğuklar kapıya dayanmış. Kar yağışları başlayacakmış. Hasta olmamak için bünyeyi sağlam tutmak lazım değil mi. Akşamları kış çayları yapmak lazım, yanına da güzel kekler, kurabiyeler.

Bugün karyağdı kurabiye yaptım ama , size birşey itiraf edeceğim. Bu kurabiyenin aslı fındıklı, tahinli kurabiye idi. Fakat benim dalgın kafam hamurun içine şeker koymayı unutunca bu kurabiye ortaya çıktı. Sonuç mu, muhteşem tabi ki.

-Yağları bir kabın içine alalım. İçine yumurtanın sarısını, tahini, susamı katıp karıştıralım.
-Unu ve kabartma tozunu ekleyelim. İlk önce bir su bardağı un katalım, daha sonra azar azar un ekleyerek yoğuralım.
-Hamurun içinde tahin olacağı için toparlanan bir hamur olmayacaktır. Kum kum olacaktır ama yuvarlamaya başlayınca hamur toparlanıyor telaş yok yani.
-Tepsiye yağlı kağıt serelim. hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avucumuzda yuvarlayalım. Önce yumurtanın beyazına, sonra fındık kırığına batırıp tepsiye dizelim.
-Önceden 180 derecede ısıtılılmış fırında yaklaşık 30- 35 dk pişirelim.
-Sıcakken ellemeyelim, yumuşak olacaktır.
-Soğuyunca üstüne pudra şekeri ekip servis edelim.

Not: Bu kurabiyeyi yaparken pudra şekerini üstüne ekmeyip, hamurun içine katarak ta yapabilirsiniz.

22 Kasım 2016 Salı

Fındık Ezmeli Pamuk Kek






























Fındık Ezmeli Pamuk Kek

Malzemeler:
-250 gr tereyağ veya margarin
-160 gr bitter çikolata
-3 yumurta
-1 su bardağı şeker
-1 tatlı kaşığı nescafe
-1 yemek kaşığı fındık ezmesi
-1 paket kabartma tozu
-2 su bardağı un
-Fındık kırığı

Sevgili blog takipçilerim, sizlerle iki yılı bitirdik. Sizlere elimden geldiğince, mutfağımda pişenleri sunmaya çalıştım. Biliyorsunuz benim öyle reyting takıntım, reklam takıntım filan yok. Bu işi sadece hobi olarak yapıyorum ve bugüne kadar bana verdiğiniz destekten dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bugün size teşekkürlerimi sunmak için nefis mi nefis, pamuk mu pamuk bir kek tarifi vermek istiyorum. Biliyorum kek tarifleri üst üste geldi ama, beni affedin. Öyle denk geldi diyelim artık. Hadi kekimizin yapımına geçelim.

Önce yağı eritelim, kaynatmayalım ama. Yağ eriyince içine çikolataları parçalayıp atalım ve çikolatalar eriyinceye kadar karıştıralım. Ilımaya bırakalım. Yağ ılıyınca şekeri ekleyip mikserle iyice çırpalım. Şeker eriyince yumurtaları kıralım ve tekrar çırpalım. Hepsi iyice homojenize olunca içine nescafe ve fındık ezmesini katıp karıştıralım. Elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyip spatula ile alttan üste katlayarak unu yedirelim. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye döküp, üstüne fındık kırıkları döşeyelim. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dk pişirelim.

Kek fırında pişerken siz de bu arada çaydanlığı ocağa koyun ve çayınız demlenmeye başlasın. İnanın kekin kokusuna dayanamayacaksınız. Kaç dilim yersiniz bilmem artık. O kadar garanti veriyorum size. Fındık kokusu, nescafe kokusu ve çikolata kokusunun dayanılmazlığı. Bilmem anlatabildim mi.


17 Kasım 2016 Perşembe

Elmalı Kek

























Elmalı Kek

Malzemeler:
3 yumurta
3-4 adet sert elma
125 gr tereyağ
1 su bardağı şeker
3 su bardağı un
1 çay bardağı süt
2-3 yemek kaşığı bal
1 paket k.tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 adet limon

- Bir kabın içine limonlu su yapılır. Elmalar soyulup dörde bölünür, kararmaması için limonlu suya konulur.
-Kek kalıbı yağlanıp unlanir.
-Fırın 180 derecede ısıtılır.
-Oda ısısındaki yağ ve şeker mikserle krema haline gelene kadar iyice çırpılır.
-Yumurta ve süt eklenerek 5 dk daha mikserle çırpılır.
-Un, kabartma tozu ve limon kabuğu rendesi harmanlanır. Çırptığımız malzemelerin içine eklenir.
-Spatula ile alttan üste doğru karıştırılarak, kek hamuru hazırlanır.
-Yağlanmış kek kalıbına dökülür.
-Elmaların üstüne bıçakla sık aralıklarla dikey ve yatay çizikler atılarak çizilirek hamurun üstüne yerleştirilir. Aralarına ceviz konarak süslenir.  Sadece elmaların üstüne gelecek şekilde tarçın ekilir ve pişirilir.
-Fırından çıkınca sıcakken elmaların üstüne bal gezdirilir.

Pastacılık kursunda ilk yaptığımız ürün, elmalı keki sizinle paylaşmak istedim. Biz çok beğendik, umarım siz de beğenirsiniz.


16 Kasım 2016 Çarşamba

Mermer Kek

























Mermer Kek

Malzemeler:
4 adet yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 tatlı kaşığı kakao

Merhaba canlarım. Yine arayı uzattım biliyorum ama inanın çok yoğunum. Fırsat buldukça ilk işim bloğuma girmek oluyor. Hani diyorum bazen gün 27 - 28 saat olsaydı bana yetermiydi acaba. Bu arada haftada üç gün akşam üstleri işten çıkınca pasta kursuna gideceğim. Allah utandırmasın, inşallah bu kadar işin altından kalkabilirim . Neyse hadi kek yapalım bugün. Malum kış geldi sıcacık bir çayla iyi gider diye düşündüm.

Yumurtaları bir kabın içine kıralım, mikserle iyice çırpalım. Şekerini de ekleyip, yumurtayla iyice çırpalım. Sütü ve yağı katıp çırpmaya devam edelim. Unu eleyelim. Kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip unu azar azar katıp karıştıralım. Hamurumuz hazır olunca 1/3 kadarını ayırıp içine kakao ve iki kaşık süt katıp kakaolu bir hamur elde edelim. Kek kalıbını yağlayıp, unlayalım. Kalıbın içine önce sade kek hamurunu dökelim, sonra da sade hamurun üstüne kakaolu hamuru dökelim. Çatalla kakaolu keki sade hamurun içine doğru üstten alta doğru batırarak zikzaklar yapalım ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.

Afiyet olsun efendim.

4 Kasım 2016 Cuma

Peynirli Biber Kavurması

























Peynirli Biber Kavurması

Malzemeler:
İstediğiniz tür biber
Yeşil, kırmızı, acı, tatlı farketmez
Bir adet soğan
Peynir : Kaşar peyniri hariç, çökelek, lor, beyaz peynir
Sıvıyağ

Bloğumu takip eden arkadaşlarım az çok çözmüştür beni. Basit ama leziz yemekler yapmayı severim. Güzel de olurlar hani. Özellikle kahvaltıda yemeyi severim, peynirli biber kavurmasını. Bir de azıcık acılı olursa değmeyin keyfime.

Tavaya sıvıyağı alalım. Soğanı yemeklik doğrayalım, biberleri de küçük küçük doğrayalım, Yağ ısınınca içine soğanla, biberleri atalım , tuzunu ekleyip kavurmaya başlayalım. Kavrulunca dilediğiniz kadar peyniri ekleyip karıştıralım ve bir iki dakika kadar daha pişirip ocaktan alalım. Sonra da ekmeği bandıra bandıra yiyelim.


2 Kasım 2016 Çarşamba

Limonlu Şam Kurabiyesi

Limonlu Şam Kurabiyesi 


Malzemeler:
200 gr margarin veya tereyağ ( oda ısısında )
1 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 limon kabuğu rendesi
Aldığı kadar un

Şam kurabiyesi en sevdiğim kurabiyelerden biridir. Kolay kolay bayatlamaz, bereketlidir. Pişirirken mutfaktan mis gibi kokular yayılır. İçine ne katsan yakışır. Portakallısı, vanilyalısı, limonlusu hepsi güzel olur. Üstüne ceviz veya fındık koyabilirsiniz.

Bir kabın içine yağı ve şekeri koyup elimizle mıncıklayalım. İyice yumuşayınca yumurtaları kıralım ve yoğurdu ekleyelim. Hepsini güzelce birbirine yedirelim. Unu azar azar eklerken içine kabartma tozunu ve karbonatı katalım. Limon kabuğu rendesini de katarak, hamuru yoğurmaya devam edelim. Kek hamurundan katı ele yapışan bir hamur elde edelim. Hamurdan mandalin büyüklüğünde parçalar alıp yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizelim. Üstlerine isterseniz fındık veya ceviz kırığı dökebilirsiniz. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında pişirelim.

Ben bu sefer limonlu yaptım. Mutfaktaki koku müthişti. Herzaman dediğim gibi deneyin derim.

27 Ekim 2016 Perşembe

Karamelli Muhallebi

























Karamelli Muhallebi

Malzemeler:
1 lt süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya

Karameli İçin:
1 su bardağı şeker

Merhaba canlarım. Uzun bir süredir bloğuma giremiyordum. Şükür kavuşturana diyelim. Sizi güzel bir tatlıyla karşılamak istedim bugün. Benim gibi hafif tatlı sevenler için çok güzel bir tarif. 

İlk önce tatlımızın karamelini yapacağız. Bunun için şekeri teflon bir kaba alalım, kısık ateşte şeker eriyinceye kadar pişirelim. Burada dikkat etmemiz gereken tek şey, şekeri yakmadan karamelize etmek. Karamel haline gelen şekeri muhallebi dökeceğimiz kabların içine paylaştıralım.

Daha sonra muhallebiyi yapacağız. Süt, şeker, un ve vanilyayı tencereye alıp karıştıralım. Çırpma teli ile karıştıra karıştıra kaynatmaya başlayalım. Üzeri göz göz oluncaya kadar pişirelim ve muhallebi kaplarına bir kepçe yardımıyla dökelim. Soğuduktan sonra buzdolabına kaldıralım. İyice soğuyunca ters çevirip servis edelim.

Karameli kablara döktükten sonra katılaşacaktır. Bu aşamada telaşa gerek yok. Muhallebiyi dökünce yumuşayacaktır.

Karamel sevenler için nefis bir tatlı. Deneyin derim.



3 Ekim 2016 Pazartesi

Biber Turşusu




















































Biber Turşusu

Malzemeler:
2 kg yeşil turşuluk biber

Turşu suyu için:
2.5 litre su (kaynamış soğutulmuş)
1 su bardağı turşuluk tuz ( deniz tuzu veya kaya tuzu)
1 çay bardağı sirke ( üzüm sirkesi )
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
İstediğiniz kadar sarımsak
Nohut

Kışın sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biri turşulardır. Bence hangi yemeğin yanına çıkartsanız yakışır. Çünkü çeşit çeşit yaparız. Sade biberli, acılı, tatlılı, karışık, dolma biberli, bol sirkeli, az sirkeli. Herkesin bir turşu kurma şekli vardır. Ben çok sirkeli sevmiyorum derseniz bu tarif tam size göre. Yukarıda verdiğim ölçüdeki turşu hazırlama suyu 2 kg biber için tam geliyor. Siz alacağınız malzemenin miktarına göre turşu suyunu arttırabilirsiniz.

Öncelikle biberlerin organik ve taze olmasını dikkat edelim. Aldığımız biberleri iyice yıkayıp biberlerin ucunu bıçakla biraz keselim veya büyük bir iğneyle gövdesinin birkaç yerinden delikler açalım.

Kavanozun dibine 10-15 tane kadar nohut atalım. Ben cam kavanoz tercih ederim.  İstediniz miktarda sarımsak dişlerini soyup hazır edelim. Biberleri ezmeden sıkıca kavanoza yerleştirelim. Yerleştirirken aralarına sarımsakları atalım. İsterseniz içine birkaç dilim limon koyabilirsiniz. Bu şekilde biberleri bitirelim.

Turşu suyu için gerekli malzemeleri ayrı bir kapta karıştırıp, kavanozlara dökelim ve kapağını sıkıca kapatalım. Biberler sararıncaya kadar açmayalım.

Yukarıda gördüğünüz turşular arasında bir haftalık fark var. Küçük kavanozu bir hafta önce yapmıştım, rengi hemen sararmaya başladı. 



15 Eylül 2016 Perşembe

Kış Hazırlıkları






























Merhaba arkadaşlar. Eylül geldi ya; serin akşamlarda dizlerimize battaniyeyi örteceğiz, elimize kitabımızı alacağız , kitabımızı okuyacağız veya elimizle bir fincan çayla televizyonda film seyredeceğiz diyordum ama, öyle olmuyor işte. 

Kışın rahat etmek için ha bire hazırlık yapıyoruz. Her sene yapmayacağım diyorum ama yine yapıyorum.

Bunlardan bir kısmını paylaşayım sizinle. Kışın güzel bir kıymalı dolma yapmak için, yukarıdaki gibi etli kırmızı biberlerin çekirdeklerini çıkartıp buzluğa koyabilirsiniz. Yuvarlak yuvarlak doğrayıp, kızartma yaparak yoğurtlamak veya yemeklere katmak için buzluğa atabilirsiniz.




Fasulyeleri temizleyip, doğrayarak domatesle azıcık sararıncaya kadar tencerede kavurup, soğuyunca buzdolabı poşetlerine koyarak, buzluğa atabilirsiniz.










Barbunyaları ayıklayıp tanelerini yıkayıp, suyunu iyice süzdükten sonra, poşetlere koyup buzluğa atabilirsiniz. Kışın yanında güzel bir pilavla iyi gidecektir. Ya da güzel bir meze yapabilirsiniz.






Bu da Lutenitsa Sosumuz.

Tarifini bir kaç gün sonra vereceğim.
Çok güzel bir kahvaltılık sos.

Bir kaç  gün bana müsaade edin canlarım. Buralarda yokum biraz ayrılacağım sizden. Dönünce söz bu sosun tarifini vereceğim.

Şimdilik hoşçakalın.

5 Eylül 2016 Pazartesi

Kabak Çiçeği Kızartması






























Kabak Çiçeği Kızartması

Malzemeler:
20 adet kabak çiçeği
1 şişe maden suyu
2 adet yumurta
1 su bardağı un
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Kızartmak için zeytinyağ

Bugün sizlerle güzel Ege' min müthiş yemeklerinden biri olan kabak çiçeği kızartmasını paylaşmak istiyorum.

O güzel narin yapraklı çiçeğin dolmasını çoğumuz biliyoruz artık. İtiraf edeyim bende dolmasını yapmak için almıştım ama , o narin çiçekler ben işten eve gelene kadar kendilerinden geçmişler. Mutfakta çareler tükenmez değil mi ? Ben de kızartmasını yaptım, yanında sarımsaklı yoğurtla nefis bir yemek oldu.

Yemeğimiz çok basit. Öncelikle kabak çiçeklerini zedelemeden göbeğindeki çıkıntılı yeri elimizle koparıyoruz, sonra hepsini yıkıyoruz. Onlar kururken sosunu hazırlıyoruz. Maden suyunu derin bir kaba koyup, içine yumurtaları kırıyoruz. Unu, tuzu, karabiberi ve pul biberi ekleyip boza kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz.  Tavaya yağı koyup ısıtıyoruz. Kabak çiçeklerini sosa batırıp kızgın yağda kızartıyoruz ve peçete konmuş bir tabağa alıyoruz. Bu şekilde hepsini kızartıyoruz. Daha sonra servis tabağına alıp, yanında sarımsaklı yoğurt ile servis ediyoruz.

Özellikle et yemeklerini yanında güzel bir meze. Deneyin derim.








27 Ağustos 2016 Cumartesi






























Domatesli Acı Biber Sosu

Malzemeler:
3 kg domates
1 kg cin biber
1/2 su bardağı sirke
1/2 su bardağı zeytinyağ
2 baş sarımsak
Tuz


Kışın kısırın , mercimek köftesinin yanında yemek için güzel bir acı sos yapalım mı arkadaşlar. Yukarıda verdiği ölçülerden dört tane yarım kg lık kavanoz doluyor. Eğer yetmez derseniz malzemeleri arttırabilirsiniz tabi. Hadi yapalım.

Domatesleri güzelce yıkayalım. İsterseniz rendeleyebilirsiniz. İsterseniz kabuklarını soyarak rondodan geçirebilirsiniz. Biberlerin saplarını koparalım. Derin bir tencereye domatesleri, biberleri, yağı,soyulmuş sarımsakları ve sirkeyi koyalım. Tuzunu atarak pişirmeye başlayalım. Kaynamaya başladıktan sonra ben bir saat kadar ara ara karıştırarak pişirdim.

Sos piştikten sonra henüz kaynar haldeyken, temiz kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatalım. Bu işlemi yaparken dikkatli olmak gerek. Yoksa elimiz yakabiliriz. Kapaklarını kapattıktan sonra kavanozları ters kapatıp iyice soğuyuncaya kadar bekleyelim. 

Bu işlemi yaptığımızda kavanozlar soğuyunca vakumlanmış olacaktır. hazırladığınız sos uzun zaman dayanacaktır.

Kışın rahat etmek istiyorsak, şimdiden bol bol hazırlık yapmak lazım değil mi arkadaşlar. Her şeyin hazırı var market reyonlarında ama kendi hazırladıklarımız başka tabi ki. Hadi bakalım tembellik yok, çalışmaya devam.

13 Ağustos 2016 Cumartesi

Frenk Üzümü Reçeli






























Frenk Üzümü Reçeli

Malzemeler:
1 kg ayıklanmış frenk üzümü
1 kg toz şeker
1/2 limon


Merhaba arkadaşlarım. Uzun bir zaman oldu bloğuma bir şeyler yazmayalı. Sizlerden çok özür dilerim.

Eşimle bir Almanya seyahatimiz oldu. Eşimin bir yanı gurbetçi. Bu sene biz gidelim dedik.  Almanya yeşil doğasıyla ve temizliği ile adeta büyüledi beni. Eltimin evi bahçe içinde çok güzel bir ev. Bahçesinde çilekler, böğürtlenler, frenk üzümleri ve meyve ağaçları vardı. Biz gittiğimizde böğürtlenler olmamıştı henüz ama, frenk üzümlerinin tam zamanıydı. Biz de eltimle üzümlerden güzel bir reçel yaptık.

Frenk üzümü yanda görüldüğü gibi nar tanesinin biraz büyüğü, çok güzel bir rengi olan, hafif mayhoşumsu bir meyve. Hele dalında o kadar güzel duruyor ki anlatamam.Muğla çok sıcak olduğu için mi bilmiyorum, yetişmiyor herhalde ben burda hiç görmedim. Sağolsun eşim bizim için bahçede ne kadar üzüm varsa toplayıp geliyordu.

Gelelim reçelimizin yapımına. Yukarıda verdiğim ölçüde üzümü yıkayıp, üzerine şeker ekliyoruz. Bu şekilde bir gece bekletiyoruz. Yani aynı vişne reçeli yapar gibi. Daha sonra ocağa alıp kaynatmaya başlıyoruz. Yaklaşık bir saat kadar pişiriyoruz. Koyulaşmaya başlayınca içine yarım limon suyu sıkıp 3-4 dk kadar kaynatıyoruz. Koyulaşınca kıvamını alacaktır emin olun. İsterseniz sıcakken kavanozlara koyup kapağını kapatarak vakumlama yöntemiyle saklayabilirsiniz. Veya ben benim gibi iyice soğuyunca kavanoza koyup saklayabilirsiniz. Siz nasıl isterseniz. Her iki yöntemde doğru bir yöntemdir. İçiniz rahat olsun.

Deneyenlere afiyet olsun diyorum.


28 Haziran 2016 Salı

Bayatlamayan Çikolatalı Kurabiye






























Çikolatalı Kurabiye

Malzemeler:
125 gr oda sıcaklığında margarin veya tereyağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 - 2.5 su bardağı un
1 paket bitter çikolata

Mübarek Ramazan Ayının son günlerindeyiz. Uzun geçen oruç süresinin sonunda iftarı dört gözle beklerken, çay içmeyi de dört gözle bekleyenler çoğunluktadır biliyorum. Biz milletçe çaya düşkünüzdür. Çay da yanında birşeyler ister hani. Biz bugün kurabiye yapalım. 

Margarini , yumurtayı ve şekeri bir kaba alalım. Elimizle iyice mıncıklayalım. İçine kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyelim. Unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayalım.Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ilave ederek yoğuralım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizde yuvarlayalım. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. Önceden  175 derece ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirelim.

Öte yandan çikolatayı benmari usulü eritelim. Kurabiyeler soğuyunca tek tek çikolataya batırıp, servis edelim.

Afiyet olsun efendim.

25 Haziran 2016 Cumartesi

Kıymalı Lazanya






























Malzemeler:
1 paket lazanya

Kıymalı Harç İçin:
250- 300 gr kıyma
1 orta boy soğan
4 adet yeşil biber
4 adet domates
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
Zeytinyağ, tuz, karabiber

Beşamel Sos İçin:
1 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı un
1 litre süt
Tuz, karabiber

Üzeri İçin:
Kaşar peyniri

Lazanya içine katılan malzemeler dolayısıyla çok bereketli ve doyurucu bir yemek. Üstelikte çok kolay. Dikkat edilmesi gereken bir kaç şey var sadece. Birincisi bazı lazanya türleri haşlanmadan yapılabiliyor. Ben onlardan hiç denemedim daha. Benim aldığım markada yumuşak olması için biraz haşlanması gerektiği yazıyordu.

İkincisi hazırlayacağımız beşamel sosun ince kıvamda olması gerekiyor.

Üçüncüsü ise ; hazırlayacağımız bütün iç malzemelerin sıcak olarak kullanılması gerekiyor.

İlk önce kıymalı harcı hazırlayalım. Tavaya normal yemek yapacakmış gibi zeytinyağ koyalım. Soğanı ve biberleri yemeklik doğrayıp, ısınan yağ ile birlikte soteleyelim. Pembeleşince içine kıymayı ekleyelim. Tuzunu,karabiberini katıp rengi dönünceye kadar kavuralım. Kavrulan kıymanın içine bir yemek kaşığı salça ve bir su bardağı sıcak su koyup kapağını kapatıp, 10 dk kadar pişirelim. Eğer sulu kalırsa suyunu çektirelim. 

Bu arada beşamel sosu hazırlayalım. Tencereye bir yemek kaşığı tereyağ koyalım. Yağ eriyince 3 yemek kaşığı un ekleyip kavuralım. Sütü azar azar ekleyerek, çırpma teli ile karıştıra karıştıra kaynatalım. İçine tuzunu ve karabiberini ekleyelim. Kıvama gelince ocaktan alalım.

Lazanyayı paketin üstündeki tarife göre haşlanacaksa haşlayalım. 

Dikdörtgen bir fırın tepsisine önce beşamel sostan bir kepçe döküp tepsinin her yerine yayalım. Üzerine lazanya yapraklarını boşluk kalmayacak şekilde yerleştirelim. Lazanyaların üstüne bir sıra kıymalı harç dökelim, kaşıkla yayalım. Onun üstüne beşamel sos döküp kıymalı harcın üstüne kaşıkla yaydıralım. Bu şekilde lazanya - kıymalı harç- beşamel sos olmak üzere hepsini tepsiye döşeyelim. En üstüne kaşar peyniri rendesi serpiştirelim. 

Fırın tepsisinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, 200 derece ısıtılmış fırında 20 dk pişirelim. Bu sürenin sonunda üstünü açıp, peynirler kızarıncaya kadar pişirelim.

Lazanya fırının içinde 5 dk kadar dinlensin. Bir sürü işlem yaptık, yoruldu çünkü. Sonrada dilimleyerek servis edelim. 







19 Haziran 2016 Pazar

Parmak Kebabı






























Parmak Kebabı

Malzemeler:
3 adet patates
3 adet patlıcan
3 adet biber

250 gr kıyma
1 adet soğan
1 adet biber
3 adet domates
Zeytinyağ
Salça, tuz, karabiber
Merhaba canlarım. Bugünlerde yine kayıptım. Birtakım işlerim var. Sizinle sonra paylaşacağım.

Bugün sizinle iftara, akşam yemeğine yakışır çok basit bir yemek paylaşmak istiyorum. 

Parmak kebabı, yanında pilav ve cacık olay bitmiştir.

Patates,biber ve patlıcanları uzun uzun parmak şeklinde doğrayıp kızartalım. Fırın kabının kenarlarına doğru yanda görüldüğü şekilde dizelim. 

Tavaya zeytinyağ koyalım, ısınınca içine yemeklik doğranmış soğanı koyup sarartalım ve kıymayı ekleyelim. Kıymayı fazla kavurmadan, içine bir adet biber ve domates doğrayıp ekleyelim. Tuzunu ve karabiberini katalım, hepsini karıştıralım. Çok pişirmeyelim. Hazırladığımız harcı malzemelerin ortasına dökelim. Salçalı su hazırlayıp üzerine dökelim. Salçalı su malzemelerin üstüne çıkar çıkmaz olsa yeterli olacaktır. Üstünü domates dilimleriyle süsleyip, 200 derece fırında 30 dk kadar pişirelim.

































13 Haziran 2016 Pazartesi

Bir Hamurla Üç Tarif

























Pratik Pizza

Malzemeler :
1 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ (zeytinyağ veya ayçiçek yağı )
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tane yaşmaya
Aldığı kadar un

Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlerle bir hamurla üç çeşit hamur işi yapacağız. Hamur bildiğimiz mayalı hamur. Benim sık sık yaptığım ve beni utandırmayan bir hamur tarifi. Bu hamur tarifiyle ister tatlı, ister tuzlu tarifler hazırlayabilirsiniz. Tamamen sizin tercihinize kalmış siz nasıl isterseniz. 








İlk önce hamuru hazırlayalım.Mayayı ılık suyun içinde elimizle eritelim. Hamuru yoğuracağımız kabın içine yumurtayı ve sıvı malzemeleri koyalım. Şekeri, tuzu ekleyelim. Unu yavaş yavaş ekleyerek elimize yapışmayacak şekilde bir hamur yapalım. Hamuru iyi yoğurursak sonuç daha güzel olacaktır. Hamurun üstünü bir kapakla kapatıp ılık bir yerde bir saat kadar mayalandıralım. 

Hamur mayalandıktan sonra dörde bölelim. İki tanesini merdane ile açıp fırın kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirelim. Üstüne ketçap sürelim. Evde ne varsa sucuk, sosis dilimleyip yerleştirelim, domates, biberle çeşitlendirelim ve 180 derece fırında pişirelim. Pişmesine yakın kaşar peyniri rendesi ekleyip eriyinceye kadar pişirelim.

Şimdi ikinci tarifimize geçelim. Ayırdığımız hamurun birini tezgahta dikdörtgen şeklinde bir cm eninde açalım, ortadan ikiye bölelim. Her parçanın üstüne evinizde buluna herhangi bir reçelden sürüp, rulo yapalım. Bir ucundan başlayarak halka şeklinde saralım ve tepsiye yerleştirelim. 180 derece fırında pişirelim. Fırından çıkınca soğutalım. Üstüne pudra şekeri serpip servis edelim.






Şimdi de üçüncü tarife geçelim. Aynı reçelli, hamur gibi merdaneyle  açalım. Üzerine nutella sürüp rulo yapalım ve halka şeklinde saralım. 180 derece fırında pişirelim.


Gördünüzmü bir hamurla, üç çeşit tarif hazırladık. Misafirleriniz gelince sizin için çok pratik olacaktır.  İçindeki malzemeleri çeşitlendirmek sizin elinizde. İsterseniz güzel bir poğaça, isterseniz, pizza, isterseniz tatlı pastacıklar. Siz nasıl severseniz.

10 Haziran 2016 Cuma

Limonlu Muhallebi






























Limonlu Muhallebi

Malzemeler:
1 litre süt
2 çay bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 limon suyu
1 limon kabuğu rendesi

Yazın sıcak günlerinde içinizi serinletecek, nefis bir tatlı yapalım mı ?

Biliyorsunuz muhallebiyi birçok şekilde yapabiliyoruz. Ama benim favorim limonlu muhallebi. Deneyince siz de bana hak vereceksiniz. Buzdolabından çıkan soğuk, limon ferahlığındaki bu tatlı sizinde gözdeniz olacaktır. Üstelik çeşitli şekillerde değerlendirebilirsiniz. 

Yapım aşaması bildiğimiz muhallebi pişirme yöntemiyle aynı.

Tencereye sütü koyalım. İçine kuru malzemeleri katalım ve karıştıralım. Ocağa alalım. Kaynayıncaya kadar tel çırpıcıyla karıştıralım. Pişince üzeri göz göz olacaktır. Muhallebi kıvama gelince içine limon suyunu ve limon kabuğu rendesini ekleyip iyice çırpalım. Kuplara veya kaselere döküp, soğuyunca buzdolabına koyalım. İyice soğuyunca dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.


7 Haziran 2016 Salı

Erik ve Kiraz Kompostosu






























Erik ve Kiraz Kompostosu

Malzemeler:
1 kase yeşil erik
1 kase kiraz
1 kase şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Su


Allaha şükür bu sene de Ramazana kavuştuk. Allah herkesin orucunu, niyetlerini kabul etsin inşallah. Oruçluyken gün boyu kaybettiğimiz sıvıyı tekrar kazanmak için ve uzun geçen açlık sonrası kan şekerimizi düzene koymak adına hazırlayacağımız kompostolar kurtarıcımız olacaktır. Hazırlayıp dolapta soğuttuğumuz kompostalar yemeklerin yanında serin serin iyi gidecektir. İftarda canınız tatlı istediği zaman ağır şerbetli tatlılar tüketmek yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlılar tüketmek daha iyi olur diye düşünüyorum.

Bu mevsimde erik ve kiraz bol bol pazarlarda var artık. Kayısılar da boy göstermeye başladı. Biz bugün erik ve kirazdan güzel bir komposto yapalım. Önce meyveleri temizleyip, yıkayalım.
Tencereye önce erikleri alıp üzerine çıkacak kadar su koyup bir taşım kaynatalım. Bu ekşi suyu dökelim. Daha sonra tekrar tencereye erikleri ve kirazları koyalım. İçine şekeri ekleyelim. Üzerine çıkacak kadar su koyalım ve kaynatmaya başlayalım. Kaynamaya başladıktan sonra şekeri erisin diye birkaç kez karıştıralım ve 5 -6 dk kaynatalım. İçine bir tatlı kaşığı limon suyu ekleyip 2 dk kadar daha kaynatıp, ocağı kapatalım. Kompostoyu soğumaya bırakalım. İyice soğuyunca buzdolabına kaldırıp, soğuk soğuk tüketelim.

Böyle komposto veya hoşaf yaptığımda aklıma hep rahmetli babam gelir. Ramazan aylarında mutlaka yaptırırdı. Eskiden ben evlenmeden önce yine böyle yaz aylarına geldiği vakitler annem rahmetli yapar buzdolabına kaldırırdı. Babam sahurda her gün olmasa bile genelde pilav isterdi. Ben de anneme yaptırmak istemezdim. Zaten tarlada çalışır gelirdi, beni ramazanda tarlaya götürmezdi. Akşam yemeğini kendi yapardı ama, sahurdaki pilavı mutlaka ben yapardım. Öyle akşamdan kalan pilav olmayacak illa taze pilav olacak. Yanında da komposto. Onun için ben sahura kadar uyumazdım. Babama sıcacık pilav yapayım diye. Allah ikisine de bol bol rahmet eylesin. Yattıkları yerler nur olsun inşallah.

4 Haziran 2016 Cumartesi































Bahar Türlüsü

Malzemeler:
Yarım kg iç bakla
1 su bardağı araka ( tane bezelye )
1 adet havuç
2 adet kapya biber
1 adet soğan
3-4 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
Zeytinyağ,tuz

Yaz türlüsü olur da, bahar türlüsü olmaz mı ? Biz yaparsak olur. Hep diyorum ya sizlere denemekten vazgeçmeyin, yeni şeyler deneyin. Tamam klasik tatlarda  güzel ama, yenilikler de güzeldir. Bizim ev halkı alışkındır bu hallerime, değişikliğe her zaman açığımdır. Bugün tarifine vereceğim yemek te böyle bir şey işte. Bana göre çok güzel. Siz de deneyin bakalım beğenecekmisiniz.

Öncelikle bütün malzemelerimizi temizleyip yıkıyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup yemeklik doğruyoruz. Biberleri de aynı şekilde doğruyoruz. Havuçların kabuğunu soyup, küp küp doğruyoruz. Soğanı da yemeklik doğruyoruz. Tencereye yağı koyalım, ısınınca soğanı atalım içine sararıncaya kadar kavuralım. Salçasını ekleyelim ve hazırladığımız bütün malzemeleri tencereye koyalım,tuzunu ekleyip karıştıralım. Malzemelerin hepsini yumuşayıncaya kadar ara sıra karıştırarak kavuralım. Sebzeler yumuşayınca içine bir bardak kadar su katıp, suyunu çekip kıvam alıncaya kadar pişirelim.

İşte bu kadar. Yani klasik yemek pişirme yöntemimiz. Ama ben bugün düdüklü tencerede pişirdim. Malzemelerin hepsini tencereye koydum, tuzunu salçasını atıp, bir bardak su ekledim ve düdüklü tencerede 15 dk kadar pişirdim. Siz nasıl pişirmek isterseniz öyle yapın tamam mı.

2 Haziran 2016 Perşembe

Kıbrıs Köftesi






























Kıbrıs Köftesi

Malzemeler:
250 gr kıyma
3 adet patates
1 adet soğan
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı galeta unu
1 yumurta
1 tutam maydanoz
Tuz, karabiber, kimyon
Zeytinyağ

Merhaba blogcanlarım. Bugün sizlerle paylaşacağım köfte tarifi az malzemeli, ama bereketli bir tarif. Eminim bir çoğunuz biliyorsunuzdur ama, bilmeyenler de öğrensinler isterim. Malum ramazana az kaldı gündüzden hazırlayıp, akşamüstü iftara yakın kızartarak, yanına da salatayla güzel bir iftar yemeği yapabilirsiniz. Hem sıcak, hem soğuk olarak tüketilebilen bir köfte yapacağız. 

Önce patatesleri soyalım. Rendenin ince tarafı ile rendeleyelim ve suyunu sıkalım.Patateslerin içine soğanı rendeleyelim. Kıymayı, yumurtayı, rendelenmiş sarımsağı, galeta ununu, ince ince kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip elimizle iyice yoğuralım. Buzdolabında en az yarım saat dinlendirelim. Dinlenen kıymayı elimizle çok büyük olmayacak şekilde oval şekiller verelim. Tavaya  yağı koyalım, yağ kızınca içine köfteleri dizelim. Çatalla köftelerin üstünde delikler açalım. Kıymanın içinde patates olduğundan köftenin içinin kızarırken çiğ kalmaması için, delikler açarsak daha güzel pişer. Köfteleri orta harlı ateşte önlü arkalı pişirelim ve servis tabağına alalım.

İşte bu kadar. Kıymanız azsa bu şekilde, az kıymayla çok köfte yapabilirsiniz. İçinde patates olması da ayrı bir güzel zaten. 

26 Mayıs 2016 Perşembe

İç Bakla Yoğurtlaması






























İç Bakla Yoğurtlaması

Yarım kg iç bakla
1 kase süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak
Tuz, dereotu

Baharın güzel nimetlerinden biridir bakla. Bazıları sevmez biliyorum. Yemeğini sevmeseniz bile salatasını veya yoğurtlamasını denemenizi tavsiye ederim. Bugün yoğurtlamasını yapalım. Çok basit bir tarif. 

Baklayı güzelce yıkayıp, az tuzlu suyla yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra süzgeçe alıp, soğuk sudan geçiriyoruz. Süzme yoğurdu suyla biraz açıyoruz, içine tuz ve dövülmüş sarımsak ekliyoruz. Baklayla yoğurdu karıştırıp servis tabağına alıyoruz. Dilerseniz dereotu ile süsleyip servis edebilirsiniz.

Deneyenlere afiyet olsun efendim.


22 Mayıs 2016 Pazar

Et Yahni


Et Yahni

Malzemeler:
1 kg kemikli oğlak veya kuzu eti
1 adet büyükçe soğan
4 adet patates
2 yemek kaşığı salça
Zeytinyağ
Tuz, karabiber

Etleri güzelce yıkayalım önce. Tencereye etleri koyalım,suyunu çekene kadar çevirelim. Bir çay bardağı kadar zeytinyağ ekleyelim, tuzunu ekelim. Etin kokusu kalmasın diye yağın içinde güzelce kavuralım. İçine önce doğranmış soğanı katıp etle biraz çevirelim. Salçasını ekleyip karıştıralım. Üzerine çıkacak kadar su ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. Ben düdüklü tencerede pişiriyorum. Etler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Patateslerin kabuklarını soyup uzun uzun doğrayalım. Etler yumuşayınca, etlerin içine ekleyip patatesler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Yerken üstüne karabiber ekebilirsiniz veya pişerken içine azıcık katarsanız güzel bir aroma verir.

Yanında güzel bir pilav ve salata ile şahane bir yemek olacaktır. 


17 Mayıs 2016 Salı

Susamlı- Kuruyemişli Kek






























Susamlı- Kuru Yemişli Kek

Malzemeler:
3 adet yumurta
1.5 çay bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
3 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4 adet kuru kayısı
4 adet kuru incir
1 çay bardağı kuru üzüm
Susam

Merhaba canlarım. Epey oldu bloğuma giremedim. Önce babamın mevlüt hazırlıkları vardı, şükür mevlüdümüzü yaptık. İnşallah dualarımız annemle babama ulaşmıştır. İkisinin de yokluğu ağır geliyor insana. 

Sonrada eğitime gittik. Bu yüzden sizlerden uzak kaldım biraz. Ama sıcacık bir kekle kendimi affettirmeyi çok istiyorum. Takdir sizin. Beni az çok biliyorsunuz artık, mutfağımdaki her bir malzeme benim için çok değerli. Atmayı, israfı sevmem. Elimden geldiğince değerlendirmeye çalışırım. Bu kek de öylesine ortaya çıktı. Çok ta güzel oldu. hadi yapalım.

Yumurtaları kıralım, mikserle iyice çırpalım. İçine şekeri katıp tekrar çırpalım. Sütü ve sıvıyağı katıp karıştıralım. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı katıp hepsini kaşıkla iyice karıştıralım. Kayısı ve inciri küçük küçük keselim ve üzümleri ekleyelim. Bu yemişlerin üstüne un serpip karıştıralım. Kek hamurunun içine katıp harmanlayalım. Yağlanmış kek kalıbının içine dökelim. Üstüne bol susam ekelim. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 45 dk kadar pişirelim.







6 Mayıs 2016 Cuma

Deniz Börülcesi Salatası






























Deniz Börülcesi Salatası

Malzemeler:
2 bağ deniz börülcesi
4 diş sarımsak
Yarım limon suyu
2-3 kaşık nar ekşisi
Zeytinyağ 

Deniz börülcesi denize yakın yerlerde yetişen,  ıspanakgiller familyasından, tuzlu bir bitki. Türkiye' de en çok Gökova'da yetişiyormuş. Ben Allah biliyor ya denizin içinde yetişir diye biliyordum. Meğer kumlukta yetişirmiş. Size faydalarını anlatacağım biraz sonra.

Dün eşimle markete gittik, bizimkinin gözüne ilişti hemen. Baktım hemen almış. Almasa olmazdı zaten yanında balık ta almış. Sizin anlayacağınız salatası yapılacak. Bugün pazarda da çoktu aslında. 

Deniz börülcesinin kumu, pisliği gitmesi için iyice yıkamalıyız. Bu esnada kök kısmını atabilirsiniz. Yıkandıktan sonra tencerede kaynayan suya atıp 15 dk kadar haşlıyoruz. Haşlanırken içine kesinlikle tuz atmıyoruz. Çok tuzlu bir bitki çünkü. Haşlanan börülceleri  yeşilliği kaybolmaması için sıcak sudan alıp, hemen soğuk su dolu bir kaba alıp şokluyoruz. Sonra süzüyoruz. Sap kısmından tutup aşağıya doğru sıyırıyoruz. İçinden incecik tel gibi bir kısım çıkacaktır onu atıyoruz. Hepsini bu şekilde bitirdikten sonra, yukarıda yazdığım malzemelerle güzel bir sos hazırlayıp, üzerine döküp servis ediyoruz.

Deniz börülcesi içinde sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, çinko, maznezyum ve bakır mineralleri içeren bir besin. Yani denizin bütün mineralleri mevcut içinde.

İyot deposu olduğu içinde hipotroiti olan kişiler için çok faydalıymış. Yani benim için.

İçinde bol C vitamini olduğu için güçlü bir antioksidanmış.

Ama içinde tuz olduğu için hipertansiyon hastalarının fazla tüketmemesi lazımmış.

Ayrıca bir yosun türü olduğu için insanı gençleştiriyormuş, hücreleri yeniliyormuş.

Bugün aslında size nasıl ayıklandığını göstermek istiyordum ama, fırsatım olmadı. Eğer öğrenmek isterseniz google amcama sordunuz mu söylüyor zaten.

Benden söylemesi bu kadar faydalı birşeyi denemekte fayda var diyorum.

3 Mayıs 2016 Salı

Un Helvası

























Un Helvası ( Sıvı Yağlı )

Malzemeler:
1 su bardağı sıvıyağ ( ayçiçek, zeytinyağ )
2 su bardağı un

Şerbeti için :
2 su bardağı şeker
1.5 su bardağı su

Öncelikle bütün İslam dünyasının Miraç Kandilini kutluyorum. İnşallah ettiğimiz dualar yerini bulur. Rabbim hepimizin hakkında hayırlısını yazar. Kötü günler geride kalır. Kandillerde adettendir, un kavurup helva yapmak. Hani hiç bir şey edemesek bile un kokutalım deriz. Benim ki biraz geç vakitte olsa da yaptım, hem de benim tatlıcı oğluşlarımın gönlünü almış oldum.

Size tarifini vereceğim helvada sıvıyağ kullanılıyor. İlk önce şerbetini hazırlayalım. Şekeri ve suyu bir tencerede, şekeri eriyinceye kadar kaynatalım. Yayvan bir tencereye sıvıyağ ve unu koyalım. Orta harlı ateşte ikisini kavurmaya başlayalım. Ocağın altını fazla açmayın. Sürekli karıştırarak unun rengi dönünceye kadar kavuralım. İyice kavrulduktan sonra içine şerbeti yavaş yavaş katalım. Bu arada şerbetin sıçrama ihtimali var, temkinli olmakta fayda var, üzerinize sıçrayabilir. Şerbetini çekinceye kadar karıştırarak pişirelim. Şerbeti çekince tencerenin kapağını kapatıp demlenmeye bırakalım.Helva ılıdıktan sonra ister kaşıkla, isterseniz benim yaptığım gibi silikon kalıpla şekil vererek servis edebilirsiniz. Üzerine ceviz veya hindistan cevizi serpebilirsiniz.



1 Mayıs 2016 Pazar

Kuru Üzümlü Biscotti






























Kuru Üzümlü Biscotti

Malzemeler:
3 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşık tereyağ
1/2 su bardağı yoğurt
1 limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı kuru üzüm
4 su bardağı un

Biscotti ünlü bir İtalyan bisküvisi.. Bu bisküviyi ünlü eden kıtır kıtır olması ve uzun süre bayatlamaması. Tabi bizim gibi kalabalık bir aileyseniz, bayatlamasına fırsat kalmayacaktır zaten. Bisküvi hamurunu önce somun halinde pişireceğiz, sonra dilimleyip tekrar pişireceğiz. Uzun süre dayanmasının sebebi de iki kere pişmesi. Sonra da cam kavanoza koyup saklayacağız. Hadi bakalım yapalım.

Önce yumurtaları kırıp, mikserle çırpalım. Şekeri, yoğurdu, yağları ekleyip karıştıralım. Orijinal tarifinde yoğurt yoktu, ama ben biraz yumuşak olsun diye kattım. Daha sonra unu, kabartma tozunu, limon kabuğunu, kuru üzümü ekleyip kaşıkla karıştıralım. Hamuru tepsiye koyduğumuz zaman yayılmaması gerekiyor, bunun için katı bir hamur oluncaya kadar un eklememiz gerekiyor.

Hamurumuz hazırlanınca ikiye bölüp, yağlı kağıt serilmiş  tepsiye yandaki şekilde görüldüğü gibi uzunlamasına yayıp, elimizle üstüne bastırıp yassılaştıralım.

Biscotti sıcak fırını seviyor. Onun için fırını önceden 175 derece ısıtacağız. Isınan fırında biscottiyi 25 - 30 dk kadar pişiriyoruz. Bu süre sonunda fırını açmadan fırının içinde soğutalım. Ilıyınca çıkartıp birer parmak kalınlığında kesip dilimleyelim. Tekrar fırın tepsisine dilimlediğimiz kısımlar yukarı gelecek şekilde dizip, sıcak fırının içinde 10 dk pişirelim. Fırının kapağını açmadan soğutalım.

Tamamen soğuyan biscottileri kapalı bir cam kavanoza koyup uzun süre saklayabilirsiniz. Çayla, kahveyle, sütle çok güzel gidiyor. İçindekileri çeşitlendirebilirsiniz. Çeşitli kuru meyveler, damla çikolata, badem, fındık, ceviz katabilirsiniz. Denemeye devam.