5 Aralık 2017 Salı

PANCAR SAPI KAVURMASI





























Pancar Sapı Kavurması
Malzemeler:
1 bağ pancarın sapları
1 tane irice kuru soğan
Zeytinyağ, tuz

Üstü İçin: Sarımsaklı yoğurt

Pancarın salatası, turşusu, çeşitli mezeleri veya kavurması yapılır ama sanırım saplarını ve yapraklarını kullanmayıp çöpe atanlar çoğunlukta. Oysa pancarın yumrusu gibi saplarından ve yapraklarından çok leziz bir yemek yapabiliriz. Pancar ıspanakgiller familyasından toprak altında yumru şeklinde yetişen bir bitki olduğu için sağlık açısından oldukça faydalı ve bu nimetten bolca faydalanılması gerekir diye düşünüyorum.

-Pancarın saplarını temizleyip kumu gidinceye kadar iyice yıkayalım ve çok küçük olmayacak şekilde doğrayalım.
-Tencereye yarım çay bardağı kadar zeytinyağ koyalım içine yemeklik doğranmış soğanı ekleyip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım.
-Soğanların üzerine pancar saplarını ve yapraklarını ilave edip tuzunu atalım. Kapağını kapatıp suyunu çekip yumuşayıncaya kadar arada sırada karıştırarak pişirelim.
-Ilıyınca servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis edelim.

Bu arada pancarın faydaları saymakla bitmiyor. Kansızlıktan kansere, tansiyondan bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar birçok faydası var. İsterseniz detaylı bir şekilde internetten araştırabilirsiniz. 

Bu güzel nimeti birde bu şekilde denemenizi tavsiye ederim. 

20 Kasım 2017 Pazartesi

KAŞIK TATLISI





























KAŞIK TATLISI
Malzemeler:
2 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1.5 su bardağı elenmiş un
1 paket kabartma tozu
Tarçın
Kızartmak için sıvıyağ

Şerbeti İçin:
2 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Bir kaç damla limon suyu


Bugün bloğumun üçüncü yıldönümü. Üç yıldan bu yana mutfak maceralarımı kendimce anlatmaya, paylaşmaya çalıştım. Gönül isterdi ki hergün sizlerle olayım. Ama çalışan bir kişi olduğum için bu pek mümkün olmadı. Bazen günlük işlerin yoğunluğu, bazen başka yükümlülükler, bazen sağlık sorunları hergün klavyenin başına geçmeyi geciktiriyor. Bunun için affınıza sığınıyorum.

Yıldönümümü güzel bir tatlıyla kutlayalım bugün. Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım, tatlı olalım.


Önce şerbetimizi hazırlayalım. Su ile şekeri tencereye alıp şeker eriyinceye kadar karıştıralım ve 10 dk kaynatalım. İçine bir kaç damla limon suyu ekleyip 2 dk daha kaynatıp ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Şerbet soğuk olmalı. 

Hamur için gerekli bütün malzemeleri bir kaba alıp çırpıcıyla iyice karıştıralım. Tavaya ayçiçek yağı koyalım, yağ ısınınca bir kaşık yardımıyla tavaya kaşık kaşık dökelim. Aynı lokma tatlısı gibi ama illa yuvarlak formda olacak diye bir şart yok. Kızardıkça pişi gibi şişecektir. Arkalı önlü kızarttığımız tatlıyı tavadan alır almaz soğuk şerbete atıyoruz hemen. Şerbete batırıp çıkarıp servis tabağına alıyoruz. Bu şekilde bütün hamuru bitiriyoruz. Soğuyan tatlının üzerine tarçın ekip servis ediyoruz.

Afiyet bal, şeker olsun hepimize.

15 Kasım 2017 Çarşamba

FIRINDA SÜTLAÇ

FIRINDA SÜTLAÇ:
Malzemeler:
-1 litre süt
-1 su bardağı pirinç
-1.5 su bardağı şeker
-2 su bardağı su
-1 paket vanilya
-2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
-Fındık kırıntısı


Sizi bilmem ama ben sütlü tatlıları daha çok severim. Sütü tek başına tüketemiyorum. İçerken çok zorlanıyorum, bunun için tatlı yapmayı tercih ediyorum.

Fırında sütlaç müthiş bir tatlı. Üstündeki kabuğun yanıksı tadı ve fındıkla birleşmesi olağan üstü. 

Ben bu tarifi  bir su bardağı pirinçle yapıyorum, çünkü içindeki pirinçlerin ağzıma gelmesini seviyorum. Siz isterseniz pirinci yarım su bardağı yapabilirsiniz. Aynı şekilde 
az şekerli severseniz şekeri bir su bardağı yapabilirsiniz. Ufak tefek oynamalar yapmak sizin elinizde.
Öncelikle pirinci yıkayalım ve tencereye koyalım. İki su bardağı su ile birlikte pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Üzerine sütü ilave edelim, süt kaynamaya başlayınca şekerini ilave edelim ve yaklaşık 10 dakika kaynatalım. Nişastayı topaklanmaması için bir miktar su ile açalım ve tencereye ekleyelim. Vanilyayı da tatlıya ekleyip karıştırmaya başlayalım. Üzeri göz göz olup kıvam alıncaya kadar pişirelim. Aslında bu şekilde sütlacımız yemeye hazır ama biz fırınlayacağız. Yani onu süsleyeceğiz. Afilli olacak biraz. Sütlacı isterseniz küçük güveç kaplarına veya fırına dayanıklı küçük kaplara paylaştırıp fırın tepsisine yerleştirelim ve kapların yarısına gelecek kadar su koyalım. Hazırladığımız tepsiyi 200 derece fırına koyup sütlacın üstü kızarıncaya fırında tutalım ve üzerine fındık kırıntıları ile süsleyip servis yapalım.



1 Kasım 2017 Çarşamba

Fırında Karnabahar






























FIRINDA KARNABAHAR

Malzemeler:
1 adet orta boy karnabahar
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber







Karnabaharı iyice yıkayıp dallarından parçalara ayıralım ve tuzlu suda hafif diri kalacak şekilde haşlayalım.

Öte yandan kaşar peyniri hariç tüm malzemeleri bir  kasenin içinde iyice karıştıralım. Borcamı yağlayalım. Haşladığımız karnabaharları hazırladığımız sosa bulayıp tepsiye dizelim ve 200 derece fırında pişirelim. Fırından çıkarmadan az önce kaşar peyniri rendesini üzerine serpip peynirler kızarıncaya kadar pişirelim.



Ve karşınızda kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir akşam yemeği. Yanında yoğurtla servis edebilirsiniz. 

Kızartma sevmeyenler için inanın çok güzel ve çok hafif bir yemek. 

Denemenizi tavsiye ederim.

16 Ekim 2017 Pazartesi

Patates Oturtma






























Patates Oturtma
Malzemeler.
1 kg patates
250 gr kıyma
2 adet domates
2 adet biber
1 adet soğan
Bir tutam maydanoz
Zeytinyağ, tuz, salça






Yemeğimize önce patatesleri soyup yuvarlak yuvarlak keserek kızartmakla başlayalım ve kızaran patatesleri tepsiye sıralayalım.

Daha sonra bir tavaya zeytinyağ koyalım önce kıymayı suyunu çekinceye kadar kavuralım ve hemen yemeklik doğranmış soğanlarıda içine atarak soteleyelim. Tuzunu ve karabiberini atıp altını kapatalım. Çok pişirmemize gerek yok çünkü fırında pişrme yapacağız.







Kavurduğumuz kıymanın içine domatesleri ve biberleri doğrayıp karıştıralım. Bu aşamada pişirme işlemine devam etmiyoruz. Domates ve biberler çiğ kalacak.












Ve hazırladığımız kıymalı harcı patateslerin üzerine yayıyoruz.








Bu aşamada patateslerin üzerine geçecek kadar  salçalı su ekleyip tuzunu ayarladıktan sonra 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dk pişiriyoruz. Buyrun size harika bir akşam yemeği. Yanında pilav olursa fena olmaz hani.

Evet canlarım bugünlerde ayağa kalkmam yasak. Ayağımdan önemli bir operasyon geçirdim ve bir süredir mutfağa giremiyorum. Onun için arşivdeki yemekleri sizlerde paylaşıyorum.

En kısa zamanda yeni tariflerle buluşmak üzere şimdilik hoşçakalın. Sevgiyle kalın.

27 Eylül 2017 Çarşamba

Acı Biber Reçeli





























Acı Biber Reçeli
Malzemeler:
8 adet kapya biber
10- 15 adet kırmızı arnavut biberi
4 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Yarım limon suyu
1 çubuk tarçın
Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım deriz ya, ben de diyorum ki ; acı yiyelim tatlı konuşalım.

Öyle birşey yapalım ki önce ağzımıza tatlı bir tat gelsin, sonra acı bir tat bıraksın ama tadı muhteşem olsun.

Bu reçelde öyle birşey işte. 

Hadi yapmaya başlayalım.






Biberlerimizi güzelce yıkayıp, saplarını keselim ve ortadan bölerek çekirdeklerini çıkartalım. Ben biraz çekirdekli bıraktım, siz hepsini ayıklayabilirsiniz. Sonra küp küp doğrayalım veya el rondosunda çekelim. Tencereye biberleri koyalım ve üzerine şekeri ekleyip kapağını kapatalım. Bu şekilde 5 - 6 saat beklesin.







İyice şekerlenen biberlerin içine bir su bardağı suyu ekleyip, tarçını atalım ve ocağa alalım. Karıştıra karıştıra pişirmeye başlayalım, bu arada şekeri erimeye başlasın.
Yaklaşık 45- 50 dk pişirelim. Bu süre sonunda limon suyunu ekleyip 5 dk daha pişirelim.

Reçelimiz sıcakken temiz kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatalım, ters kapatarak soğuyuncaya kadar bekletelim.

Ve karşınızda kıpkırmızı bir reçel. Tadı anlatılmaz. Acı ve tatlı bir arada. Önce tedbirli davranıyorsunuz acı bir reçel nasıl olur diye ama, önce tatlı bir tat geliyor ağzınıza, sonra hafif bir acı hissediyorsunuz. İster kahvaltıda, ister et yanında sos olarak tüketebilirsiniz. 

Sizde mutfağınızda değişik tatlar yapmayı seviyorsanız, mutlaka deneyin. 









26 Eylül 2017 Salı

Bamye Turşusu









































Bamye Turşusu

Malzemeler:
1 kg taze uzun bamye
1 su bardağı üzüm sirkesi
2 çorba kaşığı kaya tuzu
7- 8 diş sarımsak
Yarım limon suyu
10 adet kadar nohut
Su
2 kg lık kavanoz

Biliyorum birçoğunuzun bayılarak yediği bir sebze değildir bamye. Ama faydaları o kadar çok ki. Bol lifli bir besin olduğu için sindirim sistemi için çok faydalı. Ülseri önleyici, mide asidini düzenleyici olduğu biliniyor. İçindeki  bol C vitamini bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Demir, kalsiyum ve magnezyum mineralleri içeriyor. Yani sizi anlayacağınız tam bir şifa deposu. Ama nedense pek sevilmez. Hadi tazesinden, kurutmasından yemeğini ederiz de, turşu da olurmu . İşte bende internette görünce öyle demiştim. Keşke önyargılı olmasaydım. Keşke daha önceleri yapsaydım.

Efendim önce bamyelerimizi yıkayalım, sonra tepelerini sivrelterek alalım. Kavanozun dibine nohutları atalım. Bamyeleri kavanozun kenarından başlayarak diklemesine dizmeye başlayalım. Aralarına soyulmuş sarımsaklardan atarak kavanozu dolduralım. kavanoz dolunca tuzunu, limon suyunu ve sirkeyi ekleyelim. Üzerine damacana suyu doldurup kavanozun kapağını sıkıca kapatalım. Kavanozu güneş görmeyen bir yere koyup en az 15 gün bekleyelim. 

Bazı sayfalarda turşuyu yaparken kaynamış suyu sıcakken bamyelerin üstüne döküp kapağını kapatmışlar. Ben de bazı turşularda bu yöntemi yapıyorum ama bu turşuda yapmak istemedim. Çünkü salyalanmasından korktum. Benim yaptığım yöntemle çok güzel bir turşu oldu. 

Değişik bir turşu, değişik bir tat. Tavsiye ederim.


20 Eylül 2017 Çarşamba

Dondurma Kaşığı Kurabiye






























Dondurma Kaşığı Kurabiye
Malzemeler:
250 gr tereyağ veya margarin (Oda ısısında yumuşamış)
1 yumurta beyazı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı damla çikolata
1 su bardağı mısır nişastası
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 veya 3.5 su bardağı un



















Merhaba canlar.
Dondurma kaşığı ile şekillendirildiği için adını buradan alan nefis bir kurabiye.  Şeklini verirken normal dondurma kaşığı değilde sapı yaylı olan dondurma kaşıkları var ya onlardan kullanacağız.


















Hadi yapmaya başlayalım.
Hamur yoğurma kabına yağı ve pudra şekerini koyalım. Elimizle mıncıklayarak yağın iyice erimesini sağlayalım. Sonra da içine sıvıyağ ve yumurtayı katıp karıştıralım. Vanilya, kabartma tozu ,nişastayı ve çikolatayı ekleyelim. Unu azar azar ekleyerek yoğuralım. Elimize yapışmayan bir hamur olsun. 

Hamurdan dondurma kaşığı yardımıyla  parçalar alıp çok az yağlanmış tepsiye dizelim ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 20 dk pişirelim.

Kurabiyelerin kızarmasını beklemeyin. Beyaz olarak kalsın. Soğuyunca, ağızda dağılan nefis kurabiyeler olacaktır. Ama soğuyuncaya kadar ellemeyin yumuşak olacaklardır.

Şekillendirirken dondurma kaşığı yoksa elinizle de şekil verebilirsiniz. Sorun değil her türlü güzel bir kurabiye zaten. 

5 Eylül 2017 Salı

Şeftalili Muhallebi Kupları




































Şeftalili Muhallebi Kupları

Malzemeler:
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket krema (200 mg)
1 paket vanila
İstediğiniz tür bisküvi
Şeftali
























Merhabalar canlarım. Eylül bütün güzelliğiyle geldi. Gündüzleri çok sıcak ama akşamları harika bir serinlik var. Biliyorsunuz sütlü tatlılar favorim her zaman. Bugün sizlerle dolaptan çıkınca ağzınızda dondurma tadı bırakacak nefis bir tatlı paylaşmak istiyorum. Hadi yapalım.

Sütü bir tencereye koyalım. İçine katı malzemeleri yani şekeri, unu, nişastayı ve vanilyayı ekleyip tel çırpıçıyla çırparak karıştıralım ve ocağın altını açalım. Çırpıcıyla karıştıra karıştıra muhallebiyi pişirmeye başlayalım. Muhallebinin üstü göz göz olunca ocaktan alalım. İlk sıcaklığı geçince sıvı kremayı katıp iyice çırparak muhallebiyle bütünleştirelim.

Muhallebi koyacağımız kulpların altına bisküvileri elimizle parçalayarak koyalım, üzerine bir kepçe muhallebiden dökelim. Şeftalilerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayıp muhallebinin üstüne döşeyelim ve tekrar muhallebi dökerek bu şekilde muhallebiyi bitirelim. Kupların üzerini istediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.


2 Eylül 2017 Cumartesi

Et Yahni






























Et Yahni

Malzemeler:
750 gr parçalanmış kemikli et
1 su bardağı nohut 
1 adet soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı, tuz, karabiber

Merhaba canlarım. Yaz dı, sıcaktı, işti bilmem neydi derken klavyenin başına oturabildim nihayet. Kurban Bayramını kutladığımız bu günlerde herkesin bayramını kutluyorum. Biz müslümanlar için Kurban Bayramı yardımlaşma, dayanışma bayramıdır. Olan el, olmayan ele yardım eder. Ama sosyal medyada üzülerek görüyorum ki bu işi gösteriş yapmaya dökmüşler. Umarım yardımlar gerçek ihtiyacı olanlara ulaşmıştır.

Ben de kurban etinden güzel bir yahni yaptım bugün akşam yemeğine. Yahni yaparken etin biraz yağlı olması güzel olur. Yağsız etle yapılınca pek tadı olmuyor bence.

Yemeğe başlamadan önce, nohutu bir gece önceden ıslatırsanız daha kolay pişecektir.

Ben yemeği düdüklü tencerede pişiriyorum. Etler bütünse parçalayıp, yıkayalım. Tencereyi ocağa alıp etleri içine atalım, kendi suyunu çekinceye kadar pişirelim. Etler suyunu çekince içine yağını ekleyip etlerin rengi değişinceye kadar kavuralım. Etler kavrulunca içine yemeklik doğranmış soğanları ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar pişirelim ve salçasını ekleyip, tuzunu atalım, hepsini iyice kavuralım.İçine nohutları ekleyip, etlerin üzerine geçecek kadar sıcak su ekleyip karabiberini atalım ve düdüklünün düdüğünü kapatarak yaklaşık 45 dk pişirelim.



31 Temmuz 2017 Pazartesi

Kayısılı Yaz Keki






























Kayısılı Yaz Keki
Malzemeler:
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı ayçiçek yağı
1/2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu


9 veya 10 adet taze kayısı
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı su


Kekimize kayısıları pişirmekle başlayalım.
Kayısıları ortadan bölüp çekirdeklerini alalım. Bir tencereye kayısı, şeker,vanilya ve tereyağını koyup pişirmeye bırakalım. kayısılar dağılmayacak şekilde koyulaşıp kıvam alıncaya kadar ağır ateşte pişirip soğumaya bırakalım.

Diğer taraftan 2 yumurta ile şekeri çırpalım ve içine süt ile yağı ekleyip karıştıralım. Unu ve kabartma tozunu ekleyerek   kek hamurunu hazır edelim.

Yuvarlak kek kalıbımızın tabanına yağlı kağıt ile kaplayıp yanlarını yağlayalım. Hazırlamış olduğumuz kayısıyı, kayısının kabuklu kısmı alt tarafa gelecek şekilde dizelim. Hamuru düzeltelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kekin üstü kızarıncaya kadar pişirelim. Kürdan testi yaparak fırından alalım.

İster çayın yanında, isterseniz bir parça vanilyalı dondurma ile yiyebileceğiniz nefis bir yaz keki hazırladım sizin için.

Denemenizi mutlaka tavsiye ederim.

Afiyet olsun efendim.

26 Haziran 2017 Pazartesi

KARAMELLİ ETİMEK TATLISI






























Etimek Tatlısı

Malzemeler:
1 paket tuzsuz Etimek

Karamel Şerbeti İçin:
1.5 su bardağı şeker
2 su bardağı su

Kreması İçin:
1 lt süt
2 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya

Üzeri İçin:
1 su bardağı süt 
1 poşet kremşanti

Merhaba canlarım. Uzun süredir bloğuma giremiyordum. Öncelikle mübarek Ramazan Bayramınızı kutlarım. Umarım vereceğim bu nefis tatlının tarifiyle kendimi sizlere affettirebilirim.

Tatlının önce karamelli şerbetini hazırlayalım. Şekeri bir tencereye alıp ocağa koyalım, şeker ağır ateşte eriyinceye kadar karıştırarak pişirelim. Şeker eriyince suyunu ilave edelim ve ikisi eriyinceye kadar karıştırarak pişirelim. Şeker önce katılaşıp topaklanacaktır ama zararı yok, suyla beraber eriyecektir.


Etimekleri borcamın içine dizelim. Hazırlamış olduğumuz şerbet sıcakken etimeklerin üzerine dökelim. Etimeklerin her yerine değmesine dikkat edelim.

Bu arada muhallebiyi hazırlayalım. Muhallebi için gerekli bütün malzemeleri bir tencereye alalım ve çırpma teliyle karıştıra karıştıra pişirelim. Muhallebinin üstü göz göz olunca ocaktan alalım ve borcamdaki etimeklerin üzerine döküp spatula ile düzeltelim. Bu şekilde soğumaya bırakalım.
Dışarıda soğuyan tatlımızı buzdolabına koyup en az 4 - 5 saat iyice soğumasını bekleyelim.
Bu sürenin sonunda 1 poşet kremşantiyi 1 bardak dolaptan çıkan soğuk sütle çırpıp tatlımızın üstüne yayalım. Dilediğimiz gibi süsleyip servis yapalım.

Ben bayram tatlısı olarak  bu güzel ve hafif tatlıyı yapmayı tercih ettim. Herkes baklava açamaz değil mi canlarım. Sıcak havalar için ideal bir tatlı bence. 

Yapmanızı tavsiye ederim efendim.


























9 Haziran 2017 Cuma

Çilek Soslu Muhallebi






























Çilek Soslu Muhallebi

Malzemeler:
4 su bardağı süt
2 su bardağı su
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya

Çilek Sos İçin:
250 gr çilek
Yarım su bardağı su
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı şeker

Nefis mi nefis bir tatlım var bugün. O kadar güzel, o kadar hafif bir tatlı ki anlatamam. Çileğin çok olduğu bu mevsimde mutlaka denemenizi isterim.

Önce muhallebiyi hazırlayalım. Katı malzemeleri karıştıralım. Sütün içine suyu katalım ve tencereye alalım. Katı malzemeleri ekleyip ocağa alalım. Kaynayıncaya kadar karıştıralım. Kaynamaya başlayınca üzeri göz göz oluncaya kadar pişirelim. Koyulaşınca ocaktan alalım. İstediğiniz kupların içine üstlerinden boşluk kalacak şekilde muhallebiyi paylaştıralım.

Muhallebimiz soğurken çilekli sosunu hazırlayalım. 

Çilekleri rondodan geçirip içine şekeri ekleyelim. Suyun içinde nişastayı inceltip çileğe ekleyelim ve ocağa alalım. Koyulaşıncaya kadar pişirelim. Hazırladığımız sosu muhallebilerin üstüne paylaştıralım ve soğumaya bırakalım. Buzdolabında soğuyunca daha güzel oluyor.

Muhallebinin içinde su olur mu demeyin çok hafif bir tatlı olur kendileri.Dolaptan çıkınca çilekli dondurma gibi oluyor. Benden söylemesi.


27 Mayıs 2017 Cumartesi

Kuru Meyveli Kek






























Malzemeler:
3 adet yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı karışık kuru meyve
2.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
 Bugün Ramazanın ilk günü, ilk iftarımız. İftara yakışır çorbalar, yemekler yapıldı bugün. Teravihten sonra bir çay demleyelim dediniz, yanına güzel bir kek iyi gitmez mi.?
Öyle bir kek yapalım ki, içindekiler bize bütün gün kaybettiğimiz enerjiyi geri versin.









Malzememiz klasik kek hamuru. 
Yumurtaları bir kabın içine kıralım. Toz şekeri ekleyelim ve mikserle şeker eriyinceye kadar iyice çırpalım. Sütü ve yağı ekleyip karıştıralım. Kuru meyvelerin üzerine un serpip harmanlayalım. Önce iki su bardağı unu, kabartma tozunu ve vanilyayı sıvı malzemenin içine ekleyip karıştıralım. Meyveleri ekleyip hepsini karıştıralım. Un az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz.




Kek kalıbının içini katı yağ ile yağlayıp un ekelim. Kek hamurunu kalıba dökelim. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 45 - 50 dk pişirelim. Kürdan testi yapıp pişip pişmediğini bakalım. Kürdan temiz çıkmışsa pişmiş demektir.










Eee bu kadar güzel bir kek de, yanına demli bir çay hak eder umarım.

19 Mayıs 2017 Cuma

Tava Böreği






























Tava Böreği

Malzemeler:
3 adet yufka
2 yumurta
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
İstediğiniz bir börek harcı veya sadece peynir
Pratik ve kolay tarifler hep hoşuma gitmiştir. Hele aniden bir misafir geldiğinde veya haftasonunda kahvaltılarda çay demleninceye kadar hazırlanan tarifler favorim olmuştur hep.

Bu böreğimizde öyle. Hem pratik, hem lezzetli hem de çıtır çıtır. 

Önce sosunu hazırlamamız lazım. Yumurtaları, sütü, yağı ve tuzu karıştıralım. 


Teflon bir tava veya yapışmaz herhangi bir tavanın içini yağlayalım. Yufkanın birini tavaya yayalım ve uçlarını tavanın dışına sarkıtalım. Üzerine hazırladığımız sostan sürelim. İkinci yufkayı ikiye bölelim. Yarısını parçalayarak tavanın içine yayalım ve sostan biraz daha dökerek yufkanın her yerine yedirelim. Hazırladığımız içi tavaya dökerek yayalım. Diğer yarım kalan yufkayıda parçalayıp için üstüne dağıtalım ve sostan biraz daha dökelim. En son tavanın dışına sarkan yufkaları ortada toplayıp kalan sosu döküp yufkanın her yerine dağıtalım.

Tavanın kapağını kapatalım ve ocağın üstüne koyalım. Kapağını açmadan pişirmeye başlayalım. Böreğin altı pişince kapak yardımıyla ters çevirip diğer yarısını pişirelim.

Pişerken bir yandan da çay demlemeyi unutmayın.

Dışı dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık nefis bir börek . Piştikten sonra dilimleyerek servis edelim.


15 Mayıs 2017 Pazartesi

Tavuklu Bezelye Yemeği






























Tavuklu Bezelye Yemeği

Malzemeler.
Yarım kg taze bezelye
250 gr tavuk göğsü
1 adet soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet domates rendesi
Zeytinyağ ve tuz

Bezelyenin tam mevsimindeyken güzel bir bezelye yemeği yapalım bugün. Yanında pilav ve cacıkla güzel bir akşam yemeği menüsü. Yakında bezelye zamanı geçecek sevenler yıkayıp, doğrayıp buzdolabına atabilir.

Bezelyeleri ayıklayıp güzelce yıkayalım, suyu süzülsün.

Tavuk etini küçük küçük kuşbaşılık doğrayalım. Tencereye zeytinyağ koyalım ve doğradığımız etleri içine atalım, pembeleşmeye başlayıncaya kadar kavuralım. Soğanı yemeklik doğrayalım tavukların içine katıp kavuralım. Bir kaşık salçayı, bezelyeyi ve domates rendesini, tuzunu ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. Ara ara karıştırarak bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Yumuşayan bezelyelerin üzerine geçecek kadar sıcak su ekleyip kaynamaya bırakalım. Yemeğin suyu yarısına kadar çekince ocağı kapatıp, yemeğin demlenmesini bekleyelim.

Acı severseniz eğer ki ben acılı severim, içine bir iki tane kuru acı biber katarak tatlandırabilirsiniz.


9 Mayıs 2017 Salı

Yumuşak Poğaça






























Yumuşak Poğaça

Malzemeler:
125 gr oda ısısında margarin
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta ( birisinin sarısı üzerine )
2 yemek kaşığı sirke
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 kabartma tozu 
Aldığı kadar un ( yaklaşık 4- 4.5 su bardağı un )
Üstüne susam

İçi için : İstediğiniz herhangi bir harç. Peynir, patates ne isterseniz.
























Çok kolay, çok leziz bir poğaça tarifi paylaşmak istiyorum. Hazırlaması, pişirmesi sofraya koyması toplam bir saat kadar desem yalan olmaz. Üstelik mayalı poğaçalar gibi yumuşacık ve bayatlamayan bir poğaça. Tabi bayatlamasına fırsat kalırsa.

Öncelikle bütün malzemeler oda ısısında olmalı. 

İlkönce yağları bir kabın içine alıp elimizle iyice mıncıklayalım ve içine yumurta, yoğurt ve sirkeyi ekleyip karıştıralım. Kabartma tozunu, tuzu katalım. Unu azar azar ekleyerek yoğurup ele yapışmayan bir hamur elde edelim. 20 dk kadar hamuru dinlendirelim. Bu arada iç malzemesini hazır edelim. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlak çay tabağı büyüklüğünde açalım ve ortasına iç harcı koyarak ağzını kapatalım. Bu şekilde hamurun hepsini bitirelim ve tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürelim. 175 derece önceden ısıtılmış fırında pişirelim.

Poğaçalarımız pişerken çayımızı demlemeyi unutmayalım tabi ki.


27 Nisan 2017 Perşembe

Çiriş Otu Yemeği






























Çiriş Otu Yemeği

Yarım kg çiriş otu
1 adet soğan
1 avuç bulgur
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Bugün perşembe pazarında gezerken satıcının birinin tezgahında gördüğüm bu otun ne olduğu hakkında bir fikrim yoktu doğrusu. Tezgahta Işgın Otu yazıyordu. Amcanın biri de 5- 6 kg almıştı. Sordum ne yapacaksın bu kadar otu diye, Ağrı' lı olduğunu, o tarafta çok olduğunu, çok faydalı olduğunu söyledi. Otları yıkayıp, doğrayıp sonra yemek için buzluğa koyacakmış. Ben de aldım denemek için. İnternette araştırdığımda adının çiriş otu olduğunu öğrendim. Ama adı Çiriş'mi yoksa Işgın'mı hala bilmiyorum.

Ben bulgurlu yemeğini yaptım. Size de anlatayım, belki denemek istersiniz.

Otların tepesinde gördüğünüz kahverengi kısmı temizleyip, otu güzelce yıkayalım.Çünkü epeyce kum çıkıyor. Sonra küçük küçük doğrayalım.
Bir tencereye zeytinyağ koyalım, içine bir adet soğanı yemeklik doğrayıp yağla beraber soteleyelim. İçine salçayı ve otları katalım, tuzunu ekleyelim. Hepsini karıştıralım. İsterseniz bu şekilde kavurup yumuşayınca içine bulgur ekleyin. Ama ben farklı bir şekilde yaptım. Düdüklü tencerede pişirdim. Biraz önce anlattığım gibi otunu, salçasını, tuzunu ve bulgurunu ekledim. Bir tane kurutulmuş biber doğradım ve yarım su bardağı su ekleyip düdüklünün kapağını kapattım. Buharı çıkmaya başlayınca 10 dk kadar pişirdim .

Sonuç mu ? Bizim severek yediğimiz bir yemek oldu. Umarım sizde beğenirsiniz.

Benim mutfağım yeniliklere açık bir mutfaktır. Aklıma yatan herşeyi denemek isterim.

Bu arada bu otun oldukça fazla faydası varmış. İsterseniz internetten araştırabilirsiniz. Zaten bir çok ilaç doğanın nimeti değil mi ?

24 Nisan 2017 Pazartesi

İki Renkli Puding






























İKİ RENKLİ PUDİNG

Malzemeler:
1 adet vanilyalı puding
1 adet kakaolu puding
Süt
Bugün tatlı yiyelim, tatlı konuşalım dedim. Tam bahar geldi derken, ısınmayan hava tam bir hastalık havası. Bir yandan ağaçlar tüm güzelliğiyle çiçeklerini açarken, bir yandan soğuk. Benim de feleğim şaştı inanın. Üzerimde bir halsizlik, bir kırgınlık mahvediyor beni. 
Neyse konumuz tatlı. Tam bir tembel tatlısı. Herşeyi hazır, bize kalan sadece hazırlayıp sunuma hazırlamak.
Puding markası farketmez. Herkesin kullandığı bir marka vardır mutlaka.
Her iki pudingi yani vanilyalı ve kakaolu pudingi paketin üstünde yazdığı şekilde hazırlayarak pişirelim. Sonra istediğiniz kuplara isterseniz bir sıra vanilyalı, bir sıra kakaolu olarak veya benim gibi biraz afilli olsun derseniz yanda gördüğünüz gibi bardakların içine döküp yan yatırarak kakaolu puding soğuduktan sonra vanilyalı pudingi dökerek tatlıyı hazırlayabilirsiniz.

İki paket puding hazırladığımız için oldukça bereketli bir puding tatlınız olacak. Üstünü istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. İsterseniz hindistan cevizi , isterseniz damla çikolata, isterseniz çikolata rendesi ile süsleyin. Soğuduktan sonra da afiyetle yiyin efendim,